BiH: Pokrenuta istraga protiv policajca koji sedam godina radi u istoj uniformi

BiH: Pokrenuta istraga protiv policajca koji sedam godina radi u istoj uniformi


Nezadovoljstvo radom Ministarstva unutrašnjih poslova KS, ali i Sindikata policije KS je nedavno kulminiralo grupisanjem oko novog udruženja. Članovi tog udruženja su javno iznijeli probleme koje imaju u radu, kao što je nepostojanje novih uniformi, zbog čega su sada na meti unutrašnje kontrole.

Prije tri mjeseca je osnovan novi policijski sindikat u Kantonu Sarajevo Sindikat policijskih službenika, državnih službenika i namještenika KS usljed nezadovoljstva članova radom postojećeg Sindikata policije KS.

Nakon osnivanja, članovi novog sindikata su u javnosti govorili o problemima s kojima se susreću prilikom rada, ali i problemima koje su imali u bivšem sindikatu. Policajac Amir Bašić je tada u izjavi za O kanal kazao da već sedam godina radi u istoj uniformi i cipelama, što je bilo dovoljno da protiv njega bude pokrenuta unutrašnja istraga.

U pozivu Bašiću na razgovor, koji je dobio od Odjeljenja za unutrašnju kontrolu Jedinice za profesionalne standarde MUP-a KS, stoji da se protiv njega vodi unutrašnja kontrola upravo zbog tog javnog nastupa na televiziji, a sumnjaju da je počinio povredu službene dužnosti iz Zakona o policijskim službenicima KS. Sporni snimak možete pogledati u nastavku.

“Unutrašnja kontrola poručuje da niko nema pravo da kaže pravo stanje u policiji… Bašić sedam godina nema uniformu. I mnogo je Bašića, ali za razliku od njega, ne smiju da se odvaže i iznesu problem”, rekao je to za Klix.ba Viktor Ćatić, predsjednik novog udruženja Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika KS.

“Stavljen je u situaciju da se pere za nešto što je tačno. Umjesto da poslodavac riješi problem, on ide u maltretiranje onih koji ukažu na problem”, tvrdi Ćatić.

On, pored problema sa uniformama, upozorava na još jedan ozbiljan problem koji policajcima onemogućava rad, a to je nepostojanje novih znački, odnosno legitimacija. Kaže da su mnogi, promijenili radno mjesto i poziciju, a da nisu dobili nove značke, dok ih neki nemaju uopšte.

“Ja sam viši inspektor, a nemam značku, nosim policijsku. Ali još veći je problem za one koji nemaju nikako. Policajac u civilu ne može intervenisati na terenu ukoliko dođe do takve situacije jer nema značku i nije ga moguće legitimisati”, navodi Ćatić.

Naveo je i situaciju u policijskoj stanici Trnovo, čija zgrada je neuslovna godinu dana nakon poplava koje su je zadesile. On ističe kako uprava MUP-a KS nije uradila ništa da riješi taj problem, dok se njihov sindikat nije angažovao, a ističe i da očekuju negativan izvještaj inspekcijskog nadzora za ovu policijsku stanicu.

“Odobreno je 20 miliona KM da se utroši u MUP KS, a policajci i dalje nemaju čime da rade”, poručuje Ćatić.

Sindikat na čijem je Ćatić čelu je prilikom registracije naišao na brojne opstrukcije, prvenstveno u Ministarstvu pravde KS, koje im zbog nepotpune dokumentacije nije dozvolilo otvaranje udruženja, a pri tom nije ostavilo ni rok za dostavljanje nedostajuće dokumentacije.

“Njima je 15 dana jedan akt putovao sa sprata u prizemlje da bi došao nazad do mene”, navodi Ćatić.

Udruženje, odnosno Sindikat su na kraju uspjeli registrovati sa istim dokumentima, ali na federalnom nivou.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija