BiH predvodi po broju priznatih diploma u Njemačkoj

BiH predvodi po broju priznatih diploma u Njemačkoj


U 2022. godini, Njemačka je zabilježila dvocifren rast broja profesionalnih kvalifikacija koje su stekle osobe u drugim državama, a koje su priznate u Njemačkoj. Ukupno je priznato 52.300 stranih profesionalnih kvalifikacija, što je povećanje od 11% u odnosu na 2021. godinu (46.900).

Bosna i Hercegovina ističe se kao lider po broju priznatih kvalifikacija i diploma u Njemačkoj.

Ukupno je 2022. godine obrađeno 65.900 zahtjeva za priznanje kvalifikacija, u poređenju s 59.800 zahtjeva iz prethodne godine. Broj priznatih profesionalnih kvalifikacija gotovo se udvostručio od 2016. godine. U toj godini priznato je samo 26.200 stranih kvalifikacija kao potpuno ili ograničeno ravnopravno s njemačkim kvalifikacijama.

Najveći broj zahtjeva za priznavanje stranih kvalifikacija i dalje se odnosi na područje zdravstva. U 2022. godini, medicinske sestre/medicinski tehničari predstavljaju najveći broj priznatih stručnih kvalifikacija, s ukupno 18.500 priznatih kvalifikacija iz oblasti njegovateljstva i njege bolesnika.

Ovaj trend ukazuje na važnost priznavanja stranih kvalifikacija i diplome te na potrebu stručnjaka u različitim sektorima u Njemačkoj.

Iako se broj izbjeglica iz Ukrajine u Njemačkoj povećao, broj zahtjeva za priznavanje ukrajinskih diploma porastao je samo za 12%, odnosno 1.500 zahtjeva, što se podudara s nivoom prije pandemije koronavirusa. Od tih zahtjeva, pozitivno je riješeno 1.400.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija