BiH se bori s dugim listama čekanja na transplantaciju: Oko 250 pacijenata čeka

BiH se bori s dugim listama čekanja na transplantaciju: Oko 250 pacijenata čeka


Bosna i Hercegovina suočava se s izazovom dugih lista čekanja na transplantaciju organa, što dovodi do situacije u kojoj mnogi pacijenti umiru prije nego što dobiju prijeko potrebnu transplantaciju. Večernji list BiH izvještava da oko 250 pacijenata trenutno čeka na transplantaciju, a složeni zdravstveni sistem jedan je od glavnih razloga zašto broj transplantacija u BiH ostaje nizak u poređenju s drugim zemljama.

Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH, izjavio je da su u prošloj godini u BiH provedene samo 16 transplantacija, od čega deset u UKC-u Tuzla i šest u Kliničkom centru Sarajevo.

Naglašava da je stvarni problem što se s transplantacijama jetre potpuno prestalo, dok su sve provedene transplantacije odnosile se samo na bubrege.

Predstavnici Udruženja ističu da je podrška nadležnih institucija izostala, a Donorskoj mreži BiH, koja igra ključnu ulogu u procesu, prijeti gašenje ukoliko ne dobiju podršku.

Građani s državljanstvom Republike Hrvatske imaju znatno bolje izglede za dobivanje organa, budući da je Hrvatska među vodećima u svijetu po broju i ishodima transplantacija.

Hrvatska, kao članica Eurotransplanta, ostvaruje iznimne rezultate u transplantacijama organa, s više od 95 posto prosječnog godišnjeg preživljenja svih organa.

Želja je mnogih u BiH da zemlja pristupi Eurotransplantu kako bi poboljšala izglede za pacijente koji čekaju transplantaciju.

Dok Bosna i Hercegovina traži rješenja za poboljšanje svojeg zdravstvenog sistema i povećanje broja transplantacija, nadležne institucije pozivaju se na hitnu akciju kako bi se spasio život mnogih pacijenata na listama čekanja.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija