Foto: Centralna banka
BiH smanjila spoljni dug za preko 200 miliona KM

BiH smanjila spoljni dug za preko 200 miliona KM


Bosna i Hercegovina smanjila je spoljni dug za više od 200 miliona KM u periodu od tri mjeseca, pokazali su zvanični podaci Ministarstva finansija i trezora BiH. Prema ovim podacima, na kraju drugog kvartala 2024. godine, ukupan spoljni dug iznosio je 8,77 milijardi KM, što je smanjenje u odnosu na prvi kvartal kada je iznosio 8,98 milijardi KM.

Raspodjela spoljnog duga između entiteta i institucija BiH pokazuje da je dug Republike Srpske iznosio 3,6 milijardi KM, Federacije BiH 5,078 milijardi KM, dok je distrikt Brčko dugovao 43,1 milion KM, a institucije BiH 43,4 miliona KM.

Najveći kreditor Bosne i Hercegovine je Evropska investiciona banka, prema kojoj država duguje 2,34 milijarde KM. Slijede dugovi prema Svjetskoj banci, koja drži 1,38 milijardi KM kroz IBRD aranžmane i 1,04 milijarde KM kroz IDA program. Također, BiH duguje Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) 872,09 miliona KM, dok Republika Srpska duguje 586 miliona KM za euroobveznice koje je izdala. Dug prema Međunarodnom monetarnom fondu iznosi 484 miliona KM.

U drugom kvartalu 2024. godine servisirano je 352,66 miliona KM duga, dok je u prvom kvartalu ta cifra iznosila 367,26 miliona KM. U cijeloj prethodnoj godini, za otplatu obaveza je izdvojeno ukupno 1,685 milijardi KM.

Profesor Predrag Mlinarević sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu smatra da je smanjenje spoljnog duga rezultat veće otplate postojećih dugova nego novog zaduživanja.

“Ovaj podatak za BiH je posljedica toga što su u ovoj godini dospjele veće rate za ranije dugoročne kredite. Usljed toga, otplata duga je veća od novog zaduživanja, što je rezultiralo smanjenjem apsolutnog iznosa spoljnog duga,” naveo je Mlinarević.

Ekonomista Igor Gavran dodaje da je u ovom slučaju ključno pitanje tajminga otplate dugova, uz napomenu da trenutni trendovi zaduživanja nisu pozitivni.

“Možda su i krupne razlike uticale na vrijednost nekih dugova, a svakako se isticala i nemogućnost vlasti da se dogovore o bilo čemu, pa čak i o zajedničkom zaduživanju,” rekao je Gavran.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija