BiH u utrci za novac od 1,3 milijarde eura iz 8 EU programa

Bosna i Hercegovina (BiH) pokazuje iznimnu učinkovitost teritorijalne saradnje s državama okruženja kroz EU-financirane projekte, s ukupnim proračunom blizu 1.3 milijarde eura u razdoblju do 2027. godine.

Ovaj angažman obuhvata tri transnacionalna, tri prekogranična i dva međuregionalna programa teritorijalne saradnje, pri čemu BiH sudjeluje u osam programa, pokazujući prednosti dostupnih financijskih sredstava za poboljšanje kvalitete života, ekonomije, te zaštite kulturnog i prirodnog nasljeđa.

Financijski najvrjedniji program je Interreg Euro-MED s budžetom od 294 miliona eura, s ciljem doprinosa tranziciji prema održivom i klimatski neutralnom društvu, kroz saradnju na regionalnom, transnacionalnom i europskom nivou.

Programi poput Interreg IPA Adrion i Interreg transnacionalni program za dunavsku regiju također se ističu značajnim budžetom i ciljevima usmjerenim na europsku integraciju i saradnju.

Osim transnacionalnih programa, BiH sudjeluje i u prekograničnim projektima, poput Interreg VI – A IPA Hrvatska – BiH – Crna Gora s proračunom od 138,45 miliona eura.

Programi su usmjereni na pametnu, zelenu i socijalnu Europu, podržavajući inovacije, zaštitu okoliša, socijalna prava, te poticanje razvoja turizma i kulture.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79