Bijeljinu pogodila orkanska oluja, u petak moguće novo nevrijeme

Republiku Srpsku u protekla 24 časa zadesile su dvije oluje, a najjači udari vjetra od 103 kilometra na čas zabilježeni su na području Bijeljine, što se svrstava u orkansku oluju, rekla je Srni načelnik Odjeljenja bdijenja u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Milica Đorđević i dodala da je i sutra moguće nevrijeme, ali ne istog intenziteta.

Đorđevićeva je navela da je na mjernom mjestu u Trnu u Laktašima registrovana snažna oluja od 101 kilometar na čas, kao i na aerodromu u Banjaluci, gdje su oštećeni objekti.

“Takvi udari vjetra mogu izazvati veliku štetu. S obzirom na štetu evidentiranu na terenu, nije isključeno da je na pojedinim lokacijama bilo i jačih udara, a gdje nema mjernih stanica koje bi to registrovale”, rekla je Đorđevićeva.

Ona je napomenula da je nevrijeme krenulo iz Slovenije i Hrvatske i da je juče oko 17.00 časova zahvatilo sjeverozapad Srpske odakle se dužinom rijeke Save premještalo ka istoku.

Prema njenim riječima, na području Kozarske Dubice i između Gradiške i Banjaluke registrovan je i grad, a jakog vjetra bilo je i u Doboju i Tesliću.

“U Posavini i Semberiji je bilo i kiše i olujnog vjetra. Dalje se nevrijeme premještalo ka Srbiji, nakratko se situacija smirila, a onda je poslije ponoći sličnom putanjom od zapada ka istoku, prateći širi region, još jedno nevrijeme opet donijelo olujni vjetar i padavine”, rekla je Đorđevićeva.

Ona je dodala da je do jutros bilo kiše i u Sarajevsko-romanijskoj regiji i duž rijeke Drine, ali da trenutno padavina nema.

“Sutra tokom poslijepodneva i večeri opet se može očekivati nevrijeme sa zapada ka istoku, tako da nije isključeno da sutra uveče opet bude jačih nepogoda. Sinoć je bilo dosta intenzivno i ne baš uobičajeno, tako da ne vjerujem da će biti istog intenziteta”, istakla je Đorđevićeva.

Kada je riječ o količinama padavina, ona je navela da su u Doboju pala 32 litra po metru kvadratnom, u Zvorniku 29, Novom Gradu 22, a Banjaluci i Prijedoru 20 litara po metru kvadratnom.

Đorđevićeva je napomenula da udari vjetra veći od 100 kilometara na čas nisu ništa novo, odnosno da su i ranije evidentirani na ovim prostorima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79