Biti spasilac zahtijeva hrabrost: Bilo gdje, bilo kada, građani se mogu osloniti na GSS

Biti spasilac zahtijeva hrabrost: Bilo gdje, bilo kada, građani se mogu osloniti na GSS


U Tuzli, građani imaju oslonac u svakoj nedaći, zahvaljujući neumornim članovima Gorske službe spašavanja. Danas, na pokaznoj vježbi izvedenoj od strane Stanice Tuzla, naglašena je važnost njihove prisutnosti i spremnosti za brzu i efikasnu intervenciju u hitnim situacijama.

Emil Isaković, dugogodišnji član Gorske službe spašavanja Stanice Tuzla, podijelio je svoje iskustvo za N1: “Od samog osnivanja, prošao sam kroz sve potrebne obuke – od medicinskih kurseva do pretrage, kako ljetnih tako i zimskih. Da bi postali registrovani spasioci, stažiramo dvije godine, a zatim polažemo ispit.”

Biti spasilac zahtijeva hrabrost i sposobnost suočavanja s visokim visinama, što su članovi GSS Tuzla demonstrirali u akciji spašavanja iz zgrade, koja je izvedena u samom centru grada.

Ajla Hadžić, nedavno pridružena članica GSS Tuzla, izrazila je svoje razloge za pridruživanje: “Pridružila sam se krajem prošle godine jer sam osjetila potrebu da služim zajednici, ali istovremeno volim adrenalin. Gorska služba spašavanja pruža upravo tu vrstu uzbuđenja.”

Rad u ovoj službi zahtijeva visoku koncentraciju i mentalnu izdržljivost. Spasioci se neumorno trude da brinu o svojoj i tuđoj sigurnosti, dok istovremeno obavljaju svoje svakodnevne obaveze. Važno je naglasiti da su članovi GSS-a volonterski angažovani, pružajući svoje usluge besplatno.

Grad Tuzla prepoznaje važnost ove službe te je podržao njeno finansiranje, omogućavajući razvoj i opremanje.

Međutim, jedan od ključnih izazova s kojim se Stanica Tuzla suočava je nedostatak odgovarajućeg vozila. Stoga je pokrenuta kampanja prikupljanja sredstava za nabavku novog vozila kako bi se omogućila još efikasnija intervencija u hitnim situacijama.

Gorska služba spašavanja Tuzla ne samo da je spremna odgovoriti na izazove hitnih situacija, već je i zajedničkim naporima građana, lokalne zajednice i podrške vlasti, sposobna nastaviti svoj nesebičan rad u spašavanju života i pružanju podrške u teškim trenucima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija