Bivša supruga Staše Košarca traži zaštitu: “majka djece koja su preživjela nasilje”

Prijave, koje se odnose na maltretiranje djece, uopšte nisu razmatrane

Bura na relaciji Sanja Stanković- Staša Košarac se ne smiruje. Uprkos sudskom procesu pokrenutom još 2000. stanje se ne mijenja, te je bivša supruga ministra Košarca uputila pismo MUP-u RS, Ministarstvu pravde RS-a, Džender centru Vlade RS-a, Odboru NS RS-a za pitanja djece, mladih i sporta, Zajedničkoj komisiji za ljudska prava PS BiH, te drugim brojnim institucijama i nevladinim organizacijama piše Crna-Hronika

U dramatičnom pismu Sanja Stanković, bivša supruga Staše Кošarca traži da institucije počnu da rade svoj posao i da prestanu sa šikaniranjem nje i njihove djece.

Poštovani,
obraćam vam se kao majka djece koja su preživjela nasilje i kao žena koja je bila žrtva porodičnog nasilja.

Protiv nasilnika Staše Кošarca, aktuelnog ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH, podnijela sam krivičnu prijavu Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo, 28.12.2020.. Кrivična prijava, istog datuma, podnesena je i protiv NN odgovornih lica, zaposlenih u JU Centar za socijalni rad Istočno Novo Sarajevo.

Protiv ministra Кošarca prijava je podnesena za nasilje u porodici, a protiv zaposlenih u pomenutom centru zbog uskraćivanja zaštite žrtvama porodičnog nasilja. Od oktobra 2020. moja djeca i ja, bez obzira što smo žrtve porodičnog nasilja, u Centru za socijalni rad Istočno Novo Sarajevo izloženi smo jednostranom pristupu, koji podrazumijeva ignorisanje druge strane, odnosno žrtvi porodičnog nasilja, a istovremeno se favorizuju ministrove želje i zahtjevi.

Sve moje prijave, koje se odnose isključivo na maltretiranje djece – ucjene, zastrašivanja i prijetnje i koja zbog takvog odnosa oca prema njima ne žele da imaju kontakt s njim, uopšte nisu razmatrane.

Nasuprot tome, u Centru za socijalni rad Istočno Novo Sarajevo reaguju na svaki poziv ministra Кošarca, gubeći profesionalnost, a preuzimajući ulogu ličnog zastupnika ministra Кošarca. Tortura i presing, u njihovom udruženom djelovanju, ogledaju se u mnogim pokušajima omalovažavanja i zastrašivanja moje ličnosti, a kulminirali su dolascima na moju adresu s ciljem da se po nalogu ministra Кošarca, provjeri s kim su djeca dok im je majka na službenom putu, pa sve do traženja psihološke obrade moje ličnosti – iako su, napominjem, djeca nakon svih procjena i obrada, dodijeljena meni na zakonsko staranje.

Napominjem, takođe, da mi nije u pisanoj formi obrazloženo zbog čega se traži moja psihološka obrada, dok istovremeno za nasilnika nema ama baš nikakvog procesa, a kamoli posljedica ili kazne.

U Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo, osim što su me nakon pola godine od podnošenja prijave, i to nakon nekoliko urgencija mog advokata, pozvali da pitaju hoću li odustati od procesa, i nakon moje potvrde da to neću učiniti – više ni riječi. Tužilac Milka Vaselić, tada je bila izričita da će se saslušanje glavnog svjedoka upriličiti najduže za sedam dana, međutim, tih sedam dana traje do danas – deset mjeseci poslije.

U svojim naporima da zaštitim svoju djecu i sebe, od bahatih pojedinaca, nikada neću odustati. Vjerujem da u ovoj borbi nisam usamljena i da ćete mi pružiti podršku, isključivo insistirajući da se slučaj nepristrasno procesuira i okonča. Vjerujem u institucije, u pravo i pravdu; u društvo u kojem će nasilnik, bez obzira na funkciju, uvijek biti nasilnik, a žrtva, bez obzira na okolnosti, ličnost kojoj će biti omogućena njena prava.

S poštovanjem,
Sanja Stanković
23.2.2022., Istočno Novo Sarajevo

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79