Bivši komandant NATO-a otkrio: Milorad Dodik mi je pričao o otcjepljenju!

Bivši glavni komandant NATO-a u Evropi, penzionisani američki admiral James Stavridis, upozorava na potencijalni rast ruskih ambicija nakon eventualne pobjede u Ukrajini. U svom članku za Bloomberg, Stavridis naglašava da bi Moldavija, posebno regija Pridnjestrovlje, mogla biti sljedeća meta ruskih težnji. Međutim, Stavridis ističe da bi Rusija mogla okrenuti svoj fokus i prema zapadnom Balkanu.

Stavridisova analiza temelji se na povijesti ruskih geopolitičkih ciljeva te na trenutnom stanju u regiji. S obzirom na neizvjesnost koja vlada na balkanskim teritorijama, uključujući Srbiju, Kosovo i Bosnu i Hercegovinu, Stavridis upozorava na potencijalne rizike koje takva situacija nosi.

Podsjećajući na svoje iskustvo u NATO-u i na Balkanu, Stavridis ističe da je Rusija već pokušala iskoristiti nestabilnost u regiji u prošlosti. On osobno poznaje mnoge ključne političke aktere na Balkanu, uključujući i Milorada Dodika, lidera Republike Srpske, koji je izrazio želju za otcjepljenjem regije.

Stavridis upozorava da bi eventualna ruska intervencija na Balkanu mogla dodatno oslabiti položaj NATO-a i EU u regiji te potkopati stabilnost koju su postigli nakon dugog perioda konflikata. On ističe potrebu za zajedničkim naporima Zapada kako bi se suprotstavili ruskoj agresiji.

Kao moguće korake za suzbijanje ruskih ambicija na Balkanu, Stavridis predlaže jačanje prisutnosti NATO-a u regiji, kao i podršku ekonomskom razvoju zemalja poput Srbije i Bosne i Hercegovine kako bi se smanjila njihova ranjivost na ruske utjecaje.

U zaključku, Stavridis naglašava važnost ujedinjenog i odlučnog odgovora Zapada na ruske prijetnje, kako bi se osigurala stabilnost i sigurnost u regiji zapadnog Balkana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79