Bivši komesar u Zenici ima ideju: Uništavati vozila bahatim vozačima

Semir Šut, stručnjak za saobraćajnu bezbjednost i bivši policijski komesar poručio je da se saobraćajna kultura uspostavlja visinom kazni za najteže prekršaje.

„Moja sugestija je da se ne upadne u zamku linearnog povećanja, da teret tog povećanja kazni ne plaćaju građani koji svjesno ili nesvjesno prekorače 10 kilometara na sat. Fokus mora biti drastično povećanje kazni za najteže prekršaje. Svakako mjera koja se u zakonu mora uvesti je trajno oduzimanje vozila kod drskih i učestalih ponavljača“.

Šut podsjeća kako su u Zeničko-dobojskom kantonu riješili taj problem.

“U dogovoru sa sudijama općinskih i kantonalnih sudova i uz njihovo veliko razumijevanje i podršku, riješili problem tako što smo takvim vozačima trajno oduzimali vozila. Oduzimali smo sredstvo prekršaja. Takva vozila smo u najvećoj mjeri uništili”.

„Da bismo predložili mjere i korake ka poboljšanju, prije svega, morali smo detektirati slabosti i one su usmjerene u tri pravca, tri vrste problematike. Jedna je djelovanje policije, da se ne bi desilo prebacivanje odgovornosti na druge organe. Identifikovali smo tzv. prelivanje resursa na neka sterilna mjesta ili gdje se ne dešavaju teški prekršaji. Također smo identifikovali da manjka malo kontrole od rukovodnih policijskih službenika i mi smo naloženim mjerama precizno odredili zadatke koje policijski službenici trebaju činiti. Drugi problem koji smo identifikovali je Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja koji donosi Parlamentarna skupština BiH“, kazao je Šut.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79