Bivši predsjednik Rukometnog saveza BiH tužio Mijatovića jer mu je rekao da je idiot

Vojin Mijatović je 29. aprila 2021. godine, gostujući na BHRT, izjavio da je “jedan potpuni idiot Marinko Umičević”, sad već bivši predsjednik Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine”.

Nakon toga, uslijedila je tužba Umičevića Osnovnom sudu u Banjoj Luci protiv aktuelnog federalnog ministra za razvoj, preduzetništvo i obrt.
Nelagoda i duševna bol

Između ostalog, Umičević je u tužbi naveo da je Mijatović “tužiocu na javnom mediju nanio uvrede koje je vidio ogroman broj ljudi, pa mu je izazvao nelagodu i duševnu bol, da je nakon te emisije tužilac dobio poziv od velikog broja ljudi koji su gledali emisiju, a tužilac je ugledni privrednik Republike Srpske. dobitnik mnogobrojnih nagrada u oblasti privrede i sporta”.

Prema Umičevićevoj tužbi, predloženo je da Osnovni sud u Banjoj Luci donese presudu kojom će obavezati Mijatovića da mu duševnih bolova izazvanih povredom prava ličnosti, ugleda i časti isplati 3.000 KM sa zakonskom zateznom kamatom piše Raport.

Međutim, Sud je nakon glavne i javne rasprave (25. april 2023. godine) donio 23. maja ove godine presudu kojom se odbija se tužbeni zahtjev.

Presudom se obavezuje tužilac (Umičević) da tuženom (Mijatović) nadoknadi troškove postupka u iznosu od 1.116,00 KM, u roku od 30 dana od dana donošenja ove presude, navodi se u presudi.

Tome je prethodio odgovor na tužbu u kojoj je Mijatović naveo da je tužba “u cijelosti neosnovana, jer se ne radi o činjenicama, vec o ličnom stavu tuženog prema tužiocu, a tužilac je medijska i politička ličnost, pa je dužan da trpi kritike za svoj rad”.
Igrao rukomet

Mijatović je pojasnio da je 15 godina amaterski igrao rukomet, a onda profesionalno u klubovima Stari Grad Beograd, Crvena Zvezda Beograd, Vao Panionios Solun, Kosig Banja Luka…

Dodao je da je od 2016. do 2018. godine obavljao funkciju zamjenika Ministra civilnih poslova u Vijeću ministara BiH i da ga je tu “dočekao problem Rukometnog saveza BiH s obzirom da to Ministarstvo pokriva i sektor sporta, da je i tada i danas i u periodu dok je tužilac bio predsjednik Saveza BiH (2018. do 2022. godine) bio i ostao u istom stanju, da je tužilac sam rekao da je slučajno došao u rukomet i da je samim tim neupitna njegova neukost i neinformisanost kada je u pitanju rukomet”.

Mijatović je rekao da je “iznio samo konstataciju stanja, ustvrdivši da je tužilac apsolutno neuk, neinformisan u rukometu, a sama riječ idiot koja vuče korijene od grčke riječi idiotus znači neukost, neinformisanost itd, da to nije bila prozivka tužioca već njegovo misljenje o tužiocu”.

Potom se u presudi navode detalji iskaza tužioca iz kojeg proizlazi da je isti, između ostalog, izjavio sljedeće: “da je on u rukometnom sport od 2017. godine na nagovor Mile Bijelića, da inače nije čovjek rukometa, već čovjek košarke …, da je Rukometni savez BiH prvi put upisan 2018. godine u Vijeće ministara i u sud za njegovog mandata, da ga je šokirala izjava tuženog sa kojim nikada u životu nije popio kafu da je idiot i tako neke stvari koje ne stoje, da je htio da pređe preko toga, jer prati rad tuženog i tuženi radi svoj posao, ali mu nije dala žena, prijatelji i kolege”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79