Bivši šef hrvatske SOA-e: Bošnjaci postali radikalniji od svojih učitelja”

Bivši šef hrvatske SOA-e: Bošnjaci postali radikalniji od svojih učitelja”


Bez ikakvih dokaza, opravdanja i valjanih argumenata, s vremena na vrijeme, iz dvorišta naših prvih zapadnih susjeda na račun jednog od naroda u BIH stižu otrovne strelice, nedobronamjerne poruke i neutemeljene optužbe.

“Radikalizirani”, “teroristi”, “islamisti”, “prvo sapun, onda parfem”… Samo su neki od “epiteta” kojima hrvatski zvaničnici, stručnjaci i etablirani analitičari opisuju svoje susjede u BiH.

U kontekstu otkazivanja bečkih koncerata američke pop zvijezde Taylor Swift zbog opasnosti od terorističkih napada, u programu Hrvatske radio-televizije (HRT) govorio je i Ante Letica, potpisan kao stručnjak za sigurnosne politike. Letica je bivši voditelj operacija SOA-e (Sigurnosno-obavještajna agencija RH).

No, iako zvanični podaci austrijskih vlasti govore da osobe koje su navodno planirale teroristički napad nemaju nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom, Letica je dao skandaloznu izjavu piše Klix

“Europa se susreće već duže vrijeme sa svojim građanima koji su druga, treća generacija građana porijekla arapskog, muslimanskog, bošnjačkog kako hoćete koji su se radikalizirali i radikalniji su od svojih učitelja”, kazao je Ante Letica.

Bilo bi dobro kada bi Letica zvaničnom dokumentacijom dokazao ovu svoju tvrdnju jer u suprotnom se radi o još samo jednoj ispraznoj, islamofobnoj, sramotnoj i neprijateljskoj izjavi protiv naroda u državi s kojom Hrvatska dijeli više od hiljadu kilometara granice.

Prvo zbog dijela “građana arapskog i bošnjačkog porijekla, kako hoćete” koje stavlja u istu ravan i etiketira ih, a zatim bi trebao nečim dokazati tzv. “radikalizaciju bošnjačkih građana”.

Riječima “kako hoćete” dok govori o Arapima i Bošnjacima, izjednačavajući ih, može samo biti plod neznanja ili primitivizma odnosno bezobrazluka. Jednako se odnosi i na “radikalizaciju bošnjačkih građana”.

Kada već govorimo o otkazivanju koncerta Taylor Swift, onda treba podsjetiti da navodni pomagač najmanje dvojici muškaraca koji su planirali napad ima hrvatsko porijeklo, a ne bosansko, što su potvrdile i austrijske vlasti.

A kada govorimo o trenutnoj situaciji u Hrvatskoj, onda recimo da su sinoć hiljade ljudi u Imotskom ponovo veličale ustaše, ustaški pokret, podizali desnicu i skandirali pozdrav koji je, naprimjer, zabranjen u Njemačkoj.

To, za Leticu, vjerovatno nije radikalizacija hrvatskih građana. Pjesme posvećene zapovjednicima zloglasne ustaške Crne legije Juri Francetiću i Rafaelu Bobanu su možda “domoljubne”, kao i ona “Boj se bije, bije, ustaški se barjak vije”.

Možda je domoljubno i dočekivati osuđene ratne zločince, veličati ih, slaviti paradržavnu tvorevinu, razbijati državu, vrijeđati susjede…

Ova izjava Letice, i to na HRT-u, je jednako neutemeljena i uvredljiva kao ona bivše hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je 2016. godine ničim izazvana rekla da se u BiH iz tzv. Islamske države vraćaju “hiljade boraca” te da BiH “ima 10 hiljada islamističkih terorista”.

Politika Hrvatske prema Bosni i Hercegovini često je sve osim dobrosusjedske. Zašto je cilj izmisliti radikalizaciju dijela stanovnika Bosne i Hercegovine, Bošnjaka i muslimana koji su stoljećima dio Evrope i koji su i u najtežim momentima pokazali da su civilizacijski iznad mnogih koji se danas busaju u prsa kao europejci

Poznata je i ispovijest bivšeg saradnika SOA-e (hrvatska obavještajna agencija) koji je priznao da su od njega tražili da prebaci oružje u mesdžid Stranjane kod Zenice.

Treba istaći da je ovo i veliki propust Hrvatske radio-televizije (HRT) koja bi morala voditi računa o svojim sagovornicima i gostima, a naročito što upravo Bošnjaci, koje Letice proziva čine nacionalnu manjinu u Republici Hrvatskoj.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija