Bivši uposlenici NATO-a i EUFOR-a u BiH traže isplate dugovanja

Protesti bivših uposlenika EUFOR-ovih i mirovnih snaga NATO-a u Bosni i Hercegovini, održani su pred bazom NATO-a u Butmiru.

Bivši radnici kažu da godinama čekaju isplatu po odštetnim zahtjevima iz radno-pravnog odnosa.

Bivši radnici EUFOR-ovih i NATO-vih misija širom BiH ponovo traže svoja prava – uplate za radni staž i doprinose. Tu su i naknade za regres i topli obrok.

“Dvanaest godina niko ništa nije uradio, a zahtjeve imamo za radni staž, imali smo zahtjeve za prijevoz, topli obrok, to su nam sve odbili, samo su pristali da nam plate radni staž. Pošto taj radni staž nikad nije došao na red, borimo se za to”, ističe bivša uposlenica Rahima Mahmutović.

“Mi smo dobili otpremninu, to je jedino. Svi sad pričaju da smo mi imali dobre plaće, s tim da smo se morali sami snalaziti za prijevoz, te plaće baš i nisu bile tako dobre”, dodala je bivša uposlenica Rabija Čapljin.

Osim potraživanja, razočarani radnici ističu da potrebnu podršku nisu dobili ni od vlasti, a svake godine ih je sve manje pa neki od njih ne uspiju dočekati svoja prava.

“Nemamo podrške ni od lokalne zajednice, ni od lokalnih vlasti, niti koga zanima taj naš problem, tako da mi imamo 100 posto ignoriranje sa svih strana”, kazala je bivša uposlenica Dragana Damjanić.

Prema navodima advokata, iako su odlukom arbitražnog suda dobili presudu u svoju korist, potraživanja su i dalje mrtvo slovo na papiru.

“Godinu i pol tražimo odgovore na jedno desetak ključnih pitanja, do danas evo nismo dobili, ignoriraju nas u potpunosti. Naš zajednički zahtjev je sastanak sa komandantima EUFORA i NATO-a”, naglasio je odvjetnik Avdo Salihbegović, za BHRT.

Iz NATO baze Sarajevo i EUFOR-a ističu da čine sve što je u njihovoj moći da riješe ove stare zahtjeve: “Riješili smo 90 posto zahtjeva koje su podnijeli naši bivši i sadašnji uposlenici. Ostale zahtjeve direktno mogu rješavati samo zemlje kod kojih su dati pojedinci bili uposleni. Bez obzira na to, zapovjednici NATO Štaba Sarajevo i EUFOR-a redovno postavljaju pitanje ovih zahtjeva veleposlanicima i delegacijama zemalja koje su učestvovale u misiji, apelirajući na njih da što prije provedu konačne i obavezujuće odluke Arbitražnog tribunala”.

Pravni zastupnik radnika ističe da glavni štab EUFOR-a i NATO-a odgovornost prebacuje na nižerangirane oficire koji nemaju dovoljno volje, ali ni ovlaštenja da se riješi ovaj problem. Sastanak obje strane koji bi riješio ovaj problem najavljen je u naredne dvije sedmice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79