Bjelašnica u plamenu: Požar izmiče kontroli, helikopteri jedini spas

Bjelašnica u plamenu: Požar izmiče kontroli, helikopteri jedini spas


Šumski požar na Bjelašnici, tačnije na vrhu Hranisava, i dalje je aktivan, i vatrogasci se neprekidno bore da ga stave pod kontrolu. Požar je izbio prije nekoliko dana, a gašenje se otežava zbog nepristupačnog terena.

U gašenju požara učestvuju ekipe Protivpožarne službe i radnici KJP “Sarajevo-šume” d.o.o. Sarajevo, uz podršku DVD Tarčin, službi Civilne zaštite i Kantonalne uprave civilne zaštite.

Federalna uprava civilne zaštite izvijestila je da je požar eskalirao i da ponovo prijeti šumama. Prema vanrednom izvještaju, potrebna je intervencija helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine zbog nepristupačnosti terena.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo prethodnih dana objavilo je da je požar pod kontrolom, ali se radi o složenom požaru u sunalpinskoj zoni šuma, što dodatno otežava rad vatrogasaca. Ekipe su suočene s teškim uslovima zbog specifičnih planinskih faktora.

U gašenju požara već su učestvovali helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Ministarstvo apelira na građane, posebno izletnike, da se odgovorno ponašaju u prirodi i izbjegavaju aktivnosti koje mogu uzrokovati požare. Također podsjećaju da je loženje vatre u šumama i na udaljenosti do 150 metara od šuma kažnjivo Zakonom, s kaznama do 1.500 KM.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija