Bombaša Sead Tabaković osuđen na četiri godine i devet mjeseci iza rešetaka

Općinski sud u Sarajevu (OSS) proglasio je krivim Seada Tabakovića zbog krivičnih djela oštećenje tuđe stvari, izazivanje opće opasnosti, atak na službenu osobu u obavljanju poslova sigurnosti i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, te ga prvostepeno osudio na jedinstvenu kaznu pritvora u trajanju od četiri godine i devet mjeseci.

Postupajuća tužiteljica uložila je žalbu na izrečenu sankciju, objavljeno je u petak na službenoj stranici Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS).

Optuženi se tereti da je 27. februara 2021. godine u ulici 105. Brigade nogom razbio prednji desni far automobila u vlasništvu DŽ. Ž. Š., a dvadeset minuta poslije, nakon što su policajci obavili razgovor sa oštećenom DŽ. Ž. Š. zbog izvršenog krivičnog djela oštećenja tuđe stvari, optuženi je sa terase stambenog objekta u kojem je nastanjen, aktivirao eksplozivnu napravu i bacio u pravcu mjesta na kojem su bili policijski službenici i oštećena.

“Eksplozivna naprava eksplodirala je na par metara udaljenosti od mjesta gdje su stajali, a iste noći, nakon dolaska još dva policijska službenika, optuženi je ispalio jedan hitac u pravcu službenog automobila u kojem su se nalazili policajci” navode iz Tužilaštva.

Kako se nadalje navodi, prilikom pretresa kuće optuženog, pronađena je jedna ručna bomba i jedno improvizovano vatreno oružje sa jednom cijevi u obliku puške sačmarice, bez kundaka.

Podsjetimo, nakon incidenta Tabaković se dao u bijeg te je uhvaćen nakon velike potrage sarajevskih policajaca.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79