Borac: Nismo izbačeni iz evropskih takmičenja, kažnjeni smo s 10.000 eura

 

Krovna kuća evropskog nogometa (UEFA) kaznila je novčano Fudbalski klub Borac Banja Luka zbog kašnjenja s isplatama dugovanja dužim od 90 dana.

ISPRAVKA: *Kao što je portal Crna-Hronika objavio da je FK Borac izbačen iz evropskih takmičenja, ova informacija nije tačna stoga se izvinjavamo čitateljima našeg portala. FK Borac je kažnjen samo novčano a ne i sa izbacivanjem iz evropskih takmičenja.

FK Borac će morati da plati 10.000 eura kazne. Međutim, kazna nije ista za sve klubove. Tako su neki od klubova suspendovani na probni rok, odnosno neće se uvažiti ukoliko klubovi ispune zahtjeve.

Desetine portala u regionu objavilo je da je Fudbalski klub Borac Banja Luka izbačen iz takmičenja UEFA-e usljed neizmirenja obaveza. Ipak, odluka UEFA-e ne podrazumijeva izbacivanje, već novčanu kaznu za ovaj klub, potvrdili su iz UEFA-e za Raskrinkavanje.

Shodno činjenicama, tvrdnju da je UEFA isključila FK Borac Banja Luka iz takmičenja na tri godine ili da je UEFA objavila da je Borac izbačen je dezinformacija.

Ipak, iz FK Borac tvrde kako to nije istina, a saopćenje banjalučkog kluba prenosimo u cijelosti.

“FK Borac nije izbačen iz evropskih takmičenja, a naš klub dobio je novčanu kaznu od UEFA-e u iznosu od 10.000 eura zbog određenih kašnjenja prilikom izmirenja finansijskih obaveza u sezoni 2022/23.

Naš klub je, kao i svi drugi klubovi koji nastupaju u evropskim takmičenjima, pod stalnim monitoringom UEFA-e, koja je tokom sezone u nekoliko navrata detaljno kontrolisala poslovanje FK Borac.

Zbog dospjelih, a neizmirenih obaveza sa 15. oktobrom 2022. godine, naš klub je kažnjen novčano sa 10.000 eura uz obavezu da plati i dodatnih 1.000 eura troškova monitoringa bez bilo kakvih dodatnih uslovljavanja.

Novčana kazna, jedina je koja pristigla u naš klub, koji, ponavljamo, nije izbačen iz evropskih takmičenja kako su to napisali, bez prethodne provjere, brojni ovdašnji mediji.

FK Borac, trn je u oku mnogima, a to se iznova dokazalo i danas kada nas očekuje novi premijerligaški ispit.

Senzacionalistički naslovi i neprovjerena pisanja, ciljano su usmjerani da se baci ljaga na klub.

FK Borac od svojih obaveza i odgovornosti, a pogotovo prema krovnoj kući evropskog fudbala nikada nije bježao niti je na bilo koji način, u bilo kom trenutku, doveden u situaciju da mu se zabrani nastup u takmičenjima pod pokroviteljstvom UEFA-e.

Neka je na čast onih koji su sebi dopustili da u javnost plasiraju netačne informacije, a nama ostaje da se, uprkos svim medijskim podmetanjima, iz dobro znanih nam ‘kuloara i izvora’, borimo za novi nastup na evropskoj sceni.

FK Borac iskoristiće sva pravna sredstva da zaštiti svoj ugled, a od svih medija koji su plasirali informaciju da je našem klubu zabranjen nastup u evropskim takmičenjima traži da demantuju napisano.

FK Borac, ukoliko za to bude potrebe, podnijeće i tužbu protiv onih koji su, tek tako, sebi dopustili, a u tome su po običaju prednjačili sarajevski portali, da se poigraju sa ugledom kluba koji će uskoro da proslavi vijek postojanja”,stoji u saopćenju FK Borac.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79