Borba za zatvaranje deponije traje već četiri godine

Mještani okupljeni oko Udruženja “Jer nas se tiče” su, u poslijepodnevnim satima, prestali sa blokadom mostarske deponije “Uborak”. Ova odluka donesena je nakon završetka radnog vremena zaposlenih u Javnom preduzeću “Deponija”, koje upravlja ovim odlagalištem otpada.

Mještani protestuju zbog katastrofalnog stanja na deponiji “Uborak” već četiri godine, tražeći njeno zatvaranje, sanaciju i izmještanje na drugu lokaciju. Nedavno odbačena tužba protiv petogodišnjeg Plana prilagođavanja deponije dodatno je podstakla njihovu odlučnost u borbi za ekološku pravdu. Iako je Plan predviđao rok za zatvaranje deponije, mještani su nezadovoljni jer istovremeno omogućava širenje kapaciteta deponije na novu lokaciju.

Njihova borba privukla je pažnju i na međunarodnom nivou, s najavom da će potražiti pravdu i na Sudu u Strazburu. Mještani ističu katastrofalno stanje na deponiji i upozoravaju na direktnu opasnost koja ugrožava živote desetine hiljada građana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79