Borjana Krišto sa Christianom Schmidtom dogovara izmjene Izbornog zakona BiH

Foto: Slobodna Bosna/Bljesak.info

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto i visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt razgovarali su, telefonski, danas o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik čestitao je novoizabranoj predsjedavajućoj Vijeća ministara BiH Krišto i poželio joj sreću u budućem radu.

Razgovaralo se o nužnim koracima koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom, stabilizaciji političkih prilika te važnosti brze uspostave izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima u BiH. Također, naglašena je potreba jačanja funkcionalnosti institucija BiH, uz predan rad svih domaćih faktora i podršku međunarodne zajednice.

Krišto je istaknula kako su kroz smjernice i načela u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022. – 2026. godine usvojeni jasni ciljevi čijim će se realiziranjem graditi jaka i stabilna BiH. Među primarnim ciljevima je ubrzanje euroatlantskog puta, koji podrazumijeva jednakopravnost konstitutivnih naroda i svih drugih u BiH.

Razgovaralo se i o nužnim ograničenim izmjenama Ustava kao i izmjenama Izbornog zakona BiH. Krišto je izrazila nadu i očekivanje kako BiH već u sljedećoj godini može ispuniti ključne kriterije i prioritete te otvoriti pregovore za članstvo u Evropskoj uniji.

Visoki predstavnik Schmidt pozdravio je planirane korake kao i nužno postizanje usaglašenih ciljeva koji će doprinositi osiguranju političke stabilnosti, jedinstva i mira u BiH, saopćilo je Vijeće ministara BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79