Foto: X
Bosanac Elvir Klempić imenovan za višeg savjetnika predsjednika Bidena

Bosanac Elvir Klempić imenovan za višeg savjetnika predsjednika Bidena


Elvir Klempić, Bosanac koji je kao dječak preživio genocid u Srebrenici, imenovan je za višeg savjetnika američkog predsjednika Joe Bidena za vezu Bijele kuće sa američkim muslimanskim zajednicama.

Klempić će naslijediti Mazena Basrawia, čiji je mandat završio 8. jula, izvijestio je Middle East Eye.

Tokom predsjedništva Donalda Trumpa, Ured za vezu Bijele kuće s muslimanskim zajednicama bio je ukinut, ali je sada obnovljen pod Bidenovom administracijom.

Prije ove pozicije, Klempić je služio kao predstavnik za vezu Bijele kuće za Američku agenciju za međunarodni razvoj (USAID).

Elvir Klempić je s majkom i nanom izbjegao iz Potočara u julu 1995. godine, dok je njegov otac preživio probojem kroz šumu, ali njegov djed nije preživio genocid. Od jula 1995. do 2001. godine, Elvir je živio u Banovićima, nakon čega je s porodicom preselio u saveznu državu Iowa, SAD. Upravo u Iowi, skoro dvije decenije kasnije, Joe Biden je započeo svoj put prema Bijeloj kući na unutarstranačkim demokratskim izborima.

Klempić je bio dio Bidenovog izbornog štaba i bio zadužen za etničke grupe, a sada će imati ključnu ulogu u održavanju i unapređenju odnosa između Bijele kuće i muslimanskih zajednica u Americi.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija