Bosanac krenuo na more, pa mu srpski presretači naplatili kaznu od 1000 eura

Bosanac krenuo na more, pa mu srpski presretači naplatili kaznu od 1000 eura


Presretači na motorima Uprave saobraćajne policije obuku su prošli na poznatim evropskim trkačkim stazama Formule i Moto GP šampionata, zbog čega su možda i najvještiji “bajkeri” u Srbiji! Najbolji svjetski instruktori obučavali su ih vožnji pri velikim brzinama i kako da reaguju u rizičnim situacijama prilikom policijskih potjera.

Ove malo poznate detalje iz obuke otkrio nam je Dalibor Jovanović (43), saobraćajni policajac koji godinama vozi civilni motocikl-presretač. Za ovaj rizičan posao, kako kaže, potrebni su znanje i vrhunska veština.

– Osnova svega je da ste policajac i da imate A kategoriju. Ukoliko imate ličnih afiniteta prema motorima, potrebno je najprije da završite kurs na poligonu. Nakon toga, potrebna je preporuka starešine i besprekorni radni dosije i tek tada se ulazi u konkurenciju za presretača na motociklu – objašnjava Jovanović za Informer.

Prema njegovim riječima, tada počinje i ona vrhunska “škola” vožnje brzih i snažnih motora.

– Stalna obuka i edukacija, usavršavanje, suočavanje sa opasnim situacijama, sve su to stvari koje konstantno prate ovaj posao. Naš rad zavisi od vremenskih uslova i uglavnom kreće od marta. Na početku svake sezone prolazimo kroz takozvano kondicioniranje. U pitanju su treninzi i uhodavanje za predstojeću sezonu – kaže Dalibor, i napominje da se stručna obuka obavlja na stazama Moto GP šampionata, pa i Formule:

– Lično sam imao to zadovoljstvo da prođem obuku na stazi Salcburgring kod Salcburga u Austriji na kojoj se voze neke od najpoznatijih svjetskih trka. Časove su nam držali instruktori BMW-a i to je neprocjenjivo iskustvo. Takođe, obučavao sam se i na poznatoj stazi za auto-trke u Grčkoj i tamo prolazio razne drilove i sticao iskustvo u vožnji pri većim brzinama.

Način rada presretača na motociklima ne razlikuje se mnogo od rada njihovih kolega u automobilima.

– Sve je isto osim što smo mi na civilnim motorima, a oni u civilnim automobilima. Kad uočimo prekršaj, preteknemo to vozilo i svetlosnim i zvučnim signalima obaveštavamo vozača da se zaustavi. Naglašavam da se sve vrijeme trudimo da ne ugrožavamo ničije, pa ni sopstvene živote, da samo u izuzetnim situacijama povećavamo brzinu poštujući sva pravila našeg posla – objašnjava Jovanović.

Vozači različito reaguju kad ih zaustavi policijski presretač na dva točka.

– Dešavalo se da prilikom preticanja nekog vozila u prekršaju, ti vozači misle da smo civili i da hoćemo da se trkamo s njima, pa još i dodaju gas. Tek kada vide svjetlosnu signalizaciju shvate o čemu je riječ. Neki su radoznali, pa i pored toga što dobiju kaznu žele da pričaju o našim motorima, pitaju nas koja mu je maksimalna brzina i tako… – priča Dalibor kroz smijeh.

Najčešći prekršaji koje sankcionišu Jovanović i njegove kolege su prekoračenje brzine, korišćenje telefona u toku vožnje, nepropisno preticanje, nevezivanje pojasa…

– Nije nam cilj da nekoga kaznimo, već se trudimo da ukažemo vozačima koliko takvim ponašanjem rizikuju svoje, ali i tuđe živote. Kazna se plati, ali izgubljeni život se ne može vratiti – istakao je Jovanović.

U višegodišnjoj karijeri motocikliste-presretača, u Daliborovom sećanju su ostala neka upečatljiva iskustva sa vozačima.

– Sjećam se da smo zbog prekoračenja brzine na auto-putu zaustavili vozača auta koji je sa porodicom iz Bosne putovao kroz Srbiju na more. Mnogo je prekoračio brzinu i po hitnom postupku je kažnjen sa oko 120.000 dinara. Čovjek je to sve odmah platio, pa pognuo glavu i rekao: “To je to što se tiče mog lejtovanja. Odoh ja nazad u Bosnu” – priča ovaj policajac.

Jovanović se prisjetio i jedne dramatične potere za vozačem “lambordžinija”.

– Taj čovek je “letio” auto-putem! Kolege su nas obavijestile o njemu, pojurili smo ga, ali u početku nam je izmicao, ogromna brzina je bila… Usput smo se zaustavili na jednoj benzinskoj pumpi i tamo vidjeli i njega, stao i on, valjda da napravi pauzu, ne znam… Kad nas je vidio, utrčao je u auto i opet počeo da bježi, pa smo obavijestili kolege na granici i pojurili za njim, koliko god smo mogli. Na kraju smo ga ipak sustigli pred sami granični prelaz. Vozač “lambordžijija” je bio iznenađen, rekao nam je: “Ne mogu da vjerujem da ste me stigli! Mislio sam da ste daleko iza mene” – prepričava Jovanović.
Apel mladima

Inače, kada je riječ o prekoračenjima brzine, presretači na motociklima nemaju ugrađene kamere i radare kao njihove kolege u automobilima, pa se uključuju u poteru uglavnom nakon dojave kolega.

– Kolege nam dojave gde i koje vozilo je prekoračilo brzinu i naš posao je da ga stignemo i na bezbedan način zaustavimo. Obavještenja o prekoračenju dobijamo i iz mjerača prosječne brzine na auto-putevima, koji funkcionišu odlično – napominje on.

Jovanović na kraju apeluje na sve vozače motocikala, a pogotovo mlade, da rade na obuci, da budu pažljivi u saobraćaju i da obavezno koriste kvaliltetnu zaštitnu opremu.

– Mladi vozači motocikala moraju više da vode računa o bezbjednosti, da koriste zaštitnu opremu čak i na kraćim relacijama. Koliko puta mi je neki mladić rekao: “Ma šta će mi kaciga, idem samo do prodavnice”, a nije ni svestan da i na kraćoj relaciji može da doživi strašnu nezgodu. Obuka, poštovanje propisa, oprema, to je najvažnije! – istakao je Jovanović.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija