Bosanac prodavao lažne diplomatske pasoše, uzeo više od 300.000 eura

Predstavljao se kao diplomatski službenik ove zemlje, i tako dolazio do potencijalnih “žrtava”

Danas je pred Regionalnom sudom Štajerske u Austriji okončano suđenje državljaninu BiH (48), koji je optužen da je zajedno sa bugarskim državljaninom (54) prodavao lažne diplomatske pasoše karipske države Sent Kits i Nevis.

Kao optuženi su se pojavili i kupci pasoša, njih 10, uglavnom državljani Austrije i Njemačke, koji su oslobođeni.

S druge strane, državljanin BiH i Bugarin su osuđeni, prvi na 27 mjeseci zatvora, a drugi na tri godine, od kojih je jedna bezuslovna, prenose Nezavisne.

Kako se moglo čuti na sudu, glavni pokretač prevare bio je Bugarin, koji je tvrdio da je ambasador Sent Kits i Nevisa, te da je multimilioner. Zanimljivo, ali on je ostao vjeran svojoj priči, pa je danas to tvrdio i pred sudijom. Državljanin BiH se predstavljao kao diplomatski službenik ove zemlje, i tako dolazio do potencijalnih “žrtava”.

Njih najmanje desetorica su povjerovali u njihovu priču te bili sigurni da će dobiti diplomatske pasoše, ali i diplomatske, registarske tablice. Navodno, prevaranti su uspjeli da ukupno uzmu 330.000 eura od lakovjernih.

Kako prenose mediji, presude još nisu pravosnažne

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79