Bosanci, Afganistanci i Egipćani krijumčarili 25 osoba afroazijskog porijekla

Pripadnici Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH i Jedinice granične policije BiH Zvornik, 22. septembra 2022. godine oko ponoći, spriječili su krijumčarenje 12 osoba afroazijskog porijekla. Krijumčarenje je spriječeno prilikom nadzora državne granice, kada su pripadnici Granične policije BiH uočili čamac iz Republike Srbije, koji je plovio rijekom Drinom prema teritoriju Bosne i Hercegovine.

Nakon što su zaustavili čamac u njemu su zatekli 14 osoba afroazijskog porijekla od kojih su dvije, državljani Afganistana koji su upravljali čamcem, osumnjičene osobe.

Istoga dana, oko sedam sati, u drugom slučaju, službenici Jedinice GPBiH Zvornik, spriječili su krijumčarenje devet osoba afroazijskog porijekla na području Zvornika. U vezu sa ovim krijumčarenjem dovodi se državljanin Egipta, koji je migrante krijumčario u kombiju, bh. nacionalnih oznaka.

Tokom realizacije ove dvije akcije pripadnici GPBiH su koristili specijalističku opremu doniranu od Vlade Savezne Republike Njemačke.

O navedenim događajima je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH, prema čijim uputama su pripadnici GPBiH lišili slobode osumnjičene državljane Afganistana i državljanina Egipta te nastavljaju daljnji rad na dokumentovanju krivičnog djela „krijumčarenje osoba“ i utvrđivanju identiteta krijumčarenih osoba s obzirom da ne posjeduju identifikacione dokumente.

Uz navedeno, 18. septembra 2022., službenici Jedinice GPBiH Zvornik u saradnji sa službenicima Policijske stanice Sapna Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, spriječili su krijumčarenje četiri strane osobe koje su izjavile da dolaze iz Afganistana.

Krijumčario ih je državljanin BiH u putničkom motornom vozilu, bh. nacionalnih oznaka, na području Sapne.

Prema naredbi dežurnog tužioca Tužilaštva BiH, osumnjičeni bh. državljanin je lišen slobode i protiv njega će Tužilaštvu BiH biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „krijumčarenje osoba“. Strani državljani su predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79