Bosanci i Hercegovci sljedeće godine neće moći slobodno u EU!

Bosanci i Hercegovci sljedeće godine neće moći slobodno u EU!


Bosanci i Hercegovci trenutno mogu da putuju u evropsku šengensku zonu bez vize ili bilo kakvog prethodnog odobrenja, ali od 2023. godine to više neće biti moguće bez podnošenja online zahtjeva kroz Evropski sistem za odobravanje putovanja (ETIAS).

Prema prvim planovima, ETIAS je trebalo da postane operativan već u januaru, zatim je prolongiran za maj 2023. godine, ali se sada očekuje da primjena tog sistema startuje u novembru 2023. godine, što je objavljeno i na zvaničnoj stranici Evropske unije.

Online formular za prijavu podnosiće se na zvaničnoj ETIAS web stranici ili mobilnoj aplikaciji, koje će biti pokrenute kada ETIAS postane operativan. Prijavu bi trebalo popuniti najkasnije 96 sati prije datuma putovanja, a u njoj je potrebno navesti adresu e-pošte, zatim podatke o pasošu, kao i lične podatke.

Posljednji korak je plaćanje naknade za prijavu putem kreditne ili debitne kartice. Naknada za prijavu iznosiće sedam eura za sve podnosioce zahtjeva koji su stariji od 18, a mlađi od 70 godina. Naknada u iznosu od sedam eura naplaćuje se prilikom podnošenja prijave i to je jedina naknada koju je neophodno platiti. Maloljetnici i lica starija od 70 godina dobiće ETIAS besplatno.

Procijenjeno je da će proces prijave trajati oko deset minuta, a odobrenje bi trebalo da se dobije u roku od nekoliko minuta od trenutka podnošenja prijave. Dobijeno odobrenje važiće tri godine i u tom periodu broj putovanja u zemlje EU nije ograničen. Uz ETIAS, građani BiH moći će da ostanu u Evropskoj uniji najviše 90 dana u periodu od 180 dana.

Kako se navodi na stranici schengenvisainfo.com, malo je vjerovatno da će građanima BiH biti odbijen zahtjev za ulazak u Evropsku uniju kada ETIAS bude pokrenut. Ipak, prijava za ETIAS mogla bi biti odbijena ukoliko podnosilac ima kriminalnu prošlost, predstavlja opasnost za društvo ili se nalazi na listi za praćenje putovanja u vezi sa osumnjičenim teroristima. Takođe, razlog za odbijanje može biti i davanje lažnih informacija tokom prijave, kao i putovanje iz oblasti sa epidemijom/pandemijom, zbog čega podnosilac prijave može predstavljati opasnost po javno zdravlje.

Državljani BiH će tako od novembra 2023. godine morati da imaju ETIAS za ulazak u sljedećih 30 zemalja: Austriju, Belgiju, Bugarsku, Hrvatsku, Kipar, Češku, Dansku, Estoniju, Finsku, Francusku, Njemačku, Grčku, Mađarsku, Island, Italiju, Letoniju, Lihtenštajn, Litvaniju, Luksemburg, Maltu, Nizozemsku, Norvešku, Poljsku, Portugal, Rumuniju, Slovačku, Sloveniju, Španiju, Švedsku i Švicarsku. Shodno tome, građanima BiH će biti potreban ETIAS i da bi posjetili sljedeće evropske mikrodržave sa otvorenim granicama: Monako (preko Francuske), San Marino (preko Italije) i Vatikan (preko Italije).

Slična praksa već postoji u SAD, Kanadi i Australiji, dok sama ideja o uvođenju ETIAS odobrenja datira još od 2016. godine. Sistem bi trebalo da doprinese smanjenju aktuelnih sigurnosnih, zdravstvenih i migratornih rizika, a odnosi se na 63 države koje nisu članice Evropske unije, ali čiji građani mogu da putuju bez viza u šengensku zonu.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija