Bosmal isključen sa sistema centralnog grijanja Toplana Sarajevo

Kantonalno javno komunalno preduzeće za proizvodnju i distribuciju toplotne energije “Toplane” iz Sarajeva počelo je isključivanje korisnika koji su najveći dužnici za neplaćene račune.

Prvi dužnik koji je isključen jeste BCC MANAGEMENT d.o.o. Sarajevo, odnosno ”Bosmal”.

Na današnji dan ”Toplane” Sarajevo od korisnika potražuju više od 90 miliona KM, od čega se više od 80 miliona KM odnosi na fizičke te više od 10 miliona KM na pravne osobe.

Navedena potraživanja su veliki teret za poslovanje preduzeća, posebno s aspekta izmirivanja vlastitih obaveza u kratkom roku, ali i neophodnih investicijskih ulaganja, kako bi sistem funkcionirao uspješno na dugi rok.

– Nova Uprava je donijela odluku o nultoj stopi tolerancije prema korisnicima koji su prema zakonskim i internim pravilima dužnici izvan rokova, čime ispunjavamo zaključak Skupštine i jednu od mjera Vlade Kantona Sarajevo o povećanju nivoa naplate – poručuju iz ”Toplana”.

Danas je počelo prvo isključivanje pravnih osoba, što će, poručuju, raditi aktivno u odnosu na prethodni period. Kako saznajemo, postoje pravni subjekti čija dugovanja iznose i više od 600.000 KM.

Kako nam je rekao direktor “Toplana” Berin Alagić, mnogi su dobili posljednje opomene pred isključenje.

– Prošlo je vremena i od tih opomena, međutim, oni jednostavno ne reagiraju. Imamo velika potraživanja i potencijalno smo ugroženi kada je likvidnost u pitanju. Moramo reagirati – rekao je Alagić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79