Bosna i Hercegovina evakuisala sve svoje državljane iz Kabula koji su se javili ambasadama

Evakuacija bh. državljana iz Kabula je završena. Prema riječima šefa Kriznog štaba Ministarstva vanjskih poslova BiH za evakuaciju bh. državljana iz Afganistana Bakira Sadovića, posljednja dvojica naših građana danas su uzletjeli sa kabulskog aerodroma.

– Očekujemo da će se oni nama vratiti iz neke zemlje u regionu, čime bi se okončala evakuacija svih 12 državljana BiH iz Kabula. To je 12 državljana BiH koji su se javili našoj ambasadi u Pakistanu i MVP-u. Mi smo, angažirajući kapacitete u Washingtonu, Londonu, Haagu, Ankari, naših prijatelja u Pakistanu i Kataru, uspjeli da završimo tu evakuaciju, kazao je Sadović.

Međutim, on nije isključio mogućnost da se u Afganistanu nalazi još državljana naše zemlje.

– Važno je da su ti komunikacioni kanali i dalje otvoreni, jer ne znamo da li ima još nekih naših državljana koji nam se nisu javili. Ono što je za sada najvažnije je da su ti ljudi, koji su dijelom već u BiH ili u nekoj zemlji regiona, sigurni i da su u kontaktu sa nama u Kriznom štabu MVP-a, a i sa našim ambasadama, dodao je Sadović.

Na kraju se zahvalio svim našim diplomatama i ambasadorima, koji su bili uključeni u evakuaciju, a posebno našem ambasadoru u Pakistanu Sakibu Foriću, koji je, kako je naglasio, podnio najveći teret ove organizacije.

– Bila je vrlo zahtjevna operacija, jer se sigurnosna situacija u Afganistanu mijenja iz sata u sat i mi se nadamo da će se uskoro ta situacija smiriti i da će svi oni koji to žele uspjeti napustiti Afganistan, zaključio je Sadović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79