Bosna i Hercegovina zvanično prihvatila Pariski klimatski sporazum

Dokument “Utvrđeni doprinos Bosne i Hercegovine (NDC) za period 2020-2030.” koji se tiče opredijeljenosti ispunjavanja Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015. predstavljen je danas u Sarajevu, čime je BiH postala prva zemlja u regiji koja ima usvojen NDC.

Ažurirani NDC obuhvata plan smanjenja emisija gasova s efektom staklene bašte za 33,2 posto do 2030. i skoro 66 posto do 2050., u odnosu na 1990.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac (SNSD) izjavio je da je Bosna i Hercegovina dio Pariskog sporazuma i potpisnica Sofijske deklaracije po čemu je obavezna da radi na ublažavanju klimatskih promjena.

“Sjećamo se velike suše u Bosni i Hercegovini iz 2012. i velikih poplava iz 2014. zbog čega poručujemo da želimo da se bavimo zelenim politikama na adekvatan način i da je Bosna i Hercegovina prva zemlje u regiji koja je to učinila”, istakao je Košarac.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Saša Magazinović (SDP) rekao je da mu je drago da su svi zajedno uspjeli unijeti u parlament zelene politike i temu borbe protiv klimatskih promjena, te očuvanja okoliša i zdravlja ljudi.

“Smatram da te teme mogu biti integrativni faktor bh. društva jer ne postoji srpski, hrvatski ili bošnjački zrak, već samo čist ili zagađen”, naveo je Magazinović.

Rezidentna koordinatorka Ujedinjenih nacija (UN) u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald podsjetila je da je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres nedavno upozorio da je naredna decenija posljednja šansa da izbjegnemo klimatsku katastrofu.

“Vrlo je značajno da je Bosna i Hercegovina među prvima u regiji usvojila ovaj dokument te pokazala liderstvo kao članica UN-a preuzimajući svoj dio odgovornosti za najveći globalni izazov, klimatsku krizu”, potcrtala je Macdonald.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini Steliana Nedera poručila je da se ta institucija raduje saradnji s partnerima koji učestvuju u finansiranju i ostalima, kako bi podržala napredak u borbi protiv klimatskih promjena.

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Matthew Field kazao je da je njegova zemlja spremna podržavati Bosnu i Hercegovinu svojim značajnim iskustvom na tom polju, jer se samo zajedničkim naporima možemo boriti tog problema koji svima treba biti važan prioritet.

Ambasadorica Švedske Johanna Stromquist naglasila je da želi ohrabriti bh. institucije da prihvate pomoć međunarodnih partnera i sarađaju s njima kako bi zacrtani ciljevi bili ostvareni.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79