ISPRAVKA: Zastava “Herceg-Bosne” istaknuta je na božićnom prijemu, ne zbog sastanka Osmorke, SNSD-a i HDZ-a

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) oglasio se saopćenjem, nakon što je pogrešno objavljeno da je u sali Parlamenta BiH bila istaknuta, pored zastave EU i BiH, i zastava tzv. Herceg-Bosne.

Zastava “Herceg-Bosne” istaknuta je na božićnom prijemu, ne zbog sastanka Osmorke, SNSD-a i HDZ-a

Predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH Dragan Čović organizovao je 15. decembra 2022. godine svečani božićni prijem u prostorijama PSBiH. Na fotografijama objavljenim u medijima vidi se zastava “Herceg-Bosne” postavljena prije božićnog prijema. Fotografije koje je objavila Istraga.ba prikazuju praznu salu prije prijema.

Više o ispravci možete pročitati u narednom članku u kojem je redakcija portala Crna-Hronika ispravila netačne navode te se još jednom izvinjavamo našim čitateljima.

 

Zastava EU, BiH i Herceg-Bosne na potpisanju ugovora Osmorke, Dodika i Čovića

 

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

IGK Saopćenje povodom još jednog udara na državu BiH ćemo obrisati jer zastava Herceg-Bosne nije bila na sastanku Osmorke i SNSD-a i HDZ-a.

Cijelu analizu kolega sa portala Raskrinkavanje možete pročitati ovdje

Predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH Dragan Čović organizovao je 15. decembra 2022. godine svečani božićni prijem u prostorijama PSBiH. Fotografije koje je objavio portal Klix pokazuju da su se među prisutnima, među ostalima, našli predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, lider SDP-a BiH Nermin Nikšić, lider Naroda i Pravde Elvedin Konaković, šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, ruski ambasador Igor Kalabukhov, kao i vjerski dužnosnici.

Na fotografijama objavljenim u medijima vidi se zastava “Herceg-Bosne” postavljena prije božićnog prijema. Fotografije koje je objavila Istraga.ba prikazuju praznu salu prije prijema.

Riječ je o tradicionalnom prijemu koji je i ranije organizovan u prostorijama PSBiH u Sarajevu i kojem su svojevremeno prisustvovali brojni/e bh. zvaničnici/e, uključujući Dodika, Cvijanović, Fadila Novalića i Bakira Izetbegovića.

Fotografije s prethodnih prijema pokazuju da je zastava “Herceg-Bosne” bila istaknuta i ranije.

Koalicija Osmorka (SDP BiH, Narod i Pravda, Naša stranka, Narodni evropski savez, Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad, Pokret demokratske akcije, Za nove generacije i Stranka za BiH), SNSD i HDZ BiH potpisali su nešto ranije istog dana u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH koalicijski sporazum o formiranju vlasti na državnom nivou.

Nejasno je da li je potpisivanje sporazuma održano u istoj prostoriji kao i božićni prijem. Prema fotografijama s potpisivanja sporazuma i sastanka koji mu je prethodio, zastava “Herceg-Bosne” nije bila istaknuta za to vrijeme. Dakle, zastava “Herceg-Bosne” nije bila istaknuta zbog sastanaka novih koalicionih partnera, već na božićnom prijemu koji je organizovao Dragan Čović kasnije tog dana.

Tvrdnju da je zastava “Herceg-Bosne” bila istaknuta u prostorijama gdje se trebao održati sastanak HDZ-a, SNSD-a i Osmorke ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79