ISPRAVKA: Zastava EU, BiH i Herceg-Bosne nije bila na potpisanju ugovora Osmorke, Dodika i Čovića

Delegacije “Osmorke”, SNSD-a i HDZ-a BiH, nakon što su održali sastanak u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, stigle su u zgradu Parlamentarne skupštine BiH gdje će u 17 sati biti potpisan sporazum “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za razdoblje 2022-2026. godina”.

Na ovom sastanku koji je održan u Istočnom Sarajevu nije bila postavljena zastava EU, Bosne i Hercegovine i zastava Herceg-Bosne kao što smo naveli u prethodnom članku. Zbog toga se izvinjavamo čitateljima našeg portala.

Zastava “Herceg-Bosne” istaknuta je na božićnom prijemu, ne zbog sastanka Osmorke, SNSD-a i HDZ-a

Predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH Dragan Čović organizovao je 15. decembra 2022. godine svečani božićni prijem u prostorijama PSBiH. Na fotografijama objavljenim u medijima vidi se zastava “Herceg-Bosne” postavljena prije božićnog prijema. Fotografije koje je objavila Istraga.ba prikazuju praznu salu prije prijema.

Riječ je o tradicionalnom prijemu koji je i ranije organizovan u prostorijama PSBiH u Sarajevu i kojem su svojevremeno prisustvovali brojni/e bh. zvaničnici/e, uključujući Dodika, Cvijanović, Fadila Novalića i Bakira Izetbegovića.

Fotografije s prethodnih prijema pokazuju da je zastava “Herceg-Bosne” bila istaknuta i ranije.

Zastava “Herceg-Bosne” nije bila istaknuta za vrijeme potpisivanja Koalicije Osmorka (SDP BiH, Narod i Pravda, Naša stranka, Narodni evropski savez, Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad, Pokret demokratske akcije, Za nove generacije i Stranka za BiH), SNSD i HDZ BiH. Potpisali su nešto ranije istog dana u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH koalicijski sporazum o formiranju vlasti na državnom nivou.

Došli su predsjednici Naroda i pravde, SDP-a i Naše stranke Elmedin Konaković, Nermin Nikšić i Edin Forto. Delegaciju HDZ-a predvodi predsjednik ove stranke Dragan Čović, a tu su i Borjana Krišto i Marinko Čavara. Sporazum su uime stranaka potpisali Dragan Čović (HDZ), Milorad Dodik (SNSD) te Nermin Nikšić (SDP). Dokument je nazvan “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022 – 2026 godine”. Delegacije HDZ-a, Osmorke te SNSD-a okupile su se u sali gdje inače svoje sjednice održava Vijeće ministara BiH.

 

 

 

 

 

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79