Braća Remiz i Fehim htjeli da odu iz BiH, pa se predomislili: Sada imaju preko 600 ovaca i bave se ovčarstvom

Remiz i Fehim Ahmić iz BiH su braća koja imaju više od 600 ovaca. Već dugo godina se bave ovčarstvom i nastoje da održe tu tradiciju koja seže od njihovog djeda i oca.

U porodici ih je sedmoro braće i sestara, a njih dva brata su se odlučila na nomadski život tako što dane i mjesece provode sa ovcama.

Kako kažu, planirali su više puta da odu iz BiH, ali su ipak ostali.

“Bez seljaka nema života, ne može on na balkonu krompir i luk posaditi”, kaže Remiz.

On, njegov brat i psi čuvari po zimi, kiši ili suncu čuvaju svoje stado.

“Nije ništa lako kod ovog posla. Najviše nas umori put, šišanje i kupanje ovaca. Ne znaš gdje ćete kiša uhvatiti, a treba ovce paziti od zvijeri i u toku noći i dana”, priča on.

Obzirom na to da je njihovo stado ogromno, ova braća su se odlučila da žive nomadskim načinom života kako bi mogli da brinu o svojim ovcama.

“Svi mi tako. Treba imati debeo džep da ih prehraniš. Treba žito, sijeno, ima posla i u štali. Ovako je lakše i rentabilnije. Kad ne bismo živjeli kao nomadi to bi se ugasilo”, objašnjava Remiz.

On ističe da je ovaca i ljudi koji se njima bave sve manje.

“Nekada je bilo i po 10.000 ovaca. Sada ništa. Jedino ovi što su naslijedili stoku i možda po neki novi, ali je sve to tanko”, kaže on i naglašava da se nada da će država više pomoći ljudima koji se bave stočarstvom i poljoprivredom.

Njegov brat Fehim takođe odmalena čuva ovce i brine o domaćinstvu. Dok tovari magarca, priča kako je biti izolovan od svijeta i čuvati stado.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79