Briselska delegacija dolazi u Sarajevo kako bi potakli vodstvo BiH na putu prema EU članstvu

U sljedećih nekoliko sedmica u Sarajevo će doputovati hrvatski premijer Andrej Plenković, nizozemski Mark Rutte i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen kako bi potakli vodstvo BiH da poduzmu dodatne korake s ciljem otvaranja pristupnih pregovora u martu sljedeće godine.

“Zajedno s predsjednicom Komisije i nizozemskim premijerom otići ćemo u Sarajevo da ih podržimo da učine te konačne napore koji su preostali do odluke o otvaranju pregovora”, rekao je Plenković nakon završetka samita EU-a.

Čelnici država članica u četvrtak su odlučili otvoriti pregovore s Ukrajinom i Moldavijom, a Komisiju su zadužili da u martu napravi novi izvještaj o napretku BiH kako bi se onda na samitu mogla donijeti odluka o otvaranju pregovora. “Doveli smo ih do pred sam gol, sada treba napraviti još dva dodavanja i zabiti gol i nakon toga se otvaraju pregovori što je u strateškom interesu Hrvatske i svih nas koji godinama radimo na tome da BiH ulovi korak s ostalim zemljama”, rekao je Plenković.

Podsjećamo EU je jučer rekla da će “otvoriti pregovore s Bosnom i Hercegovinom kada se postigne potreban stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo”.

Napominjemo da je Austrija ranije rekla da ne mogu postojati dvije klase zemalja kandidata, prečaca ili nejednakog tretmana na putu u EU. “To znači da se kriteriji i standardi moraju primjenjivati na isti način na sve zemlje kandidate”, kazali su nam iz Ministarstva vanjskih poslova Austrije.

BiH ima šansu do marta naredne godine da usvoji neophodne zakone i dokaže da je uradila dovoljno na EU putu, a onda će Evropska komisija usvojiti izvještaj o napretku naše zemlje, kako bi odlučila o sljedećim koracima. To će biti možda posljednja velika šansa za našu zemlju da do kraja aktuelne vlade u EU započne pregovore.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79