Broj otuđenih vozila u Kantonu Sarajevo prepolovljen: Je li automafija poražena?

Otuđenje skupocjenih vozila, iza kojih su godinama stajale organizirane grupe automafijaša iz Istočnog Sarajeva, kažu u policiji, potpuno su prestale.

U prva tri mjeseca ove godine u Kantonu Sarajevo ukradeno je 36 automobila, zvanični su podaci MUP-a KS.

Godinu ranije, u istom periodu ukradeno je 86 vozila, što znači da je broj otuđenih vozila u Kantonu Sarajevo u prva tri mjeseca ove godine manji za 50 automobila, odnosno za 58,1 posto u odnosu na prva tri mjeseca 2018. godine.

Krađe skupocjenih vozila, iza kojih su godinama stajale organizirane grupe automafijaša iz Istočnog Sarajeva, kažu u policiji, barem zasad, potpuno su prestale. Posljednjih mjeseci, naime, prema policijskim evidencijama, najviše se kradu vozila tipa “golf 2”, te vozila starijih modela “audi”, “BMW” i “škoda”.

– Od ukupnog broja otuđenih motornih vozila za period od proteklih šest mjeseci uočen je trend porasta otuđenja motornih vozila starije godine proizvodnje. U ovom periodu nadležnom tužilaštvu podneseno je 13 izvještaja, kojim je obuhvaćeno 27 osoba, a zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivična djela na motornim vozila –  kaže za Faktor Suvada Kuldija, glasnogovornica MUP-a KS.

Ukradena vozila najčešće se koriste za vršenje nekih drugih krivičnih djela ili ih kradljivci prosto ukradu u jednom dijelu grada, provozaju se neko vrijeme u njima, a zatim ta ista vozila budu pronađena u nekom drugom dijelu grada.

Likvidacija policajaca kao šamar upozorenja

Definitivna prekretnica u djelovanju automafije, koja je decenijama harala Sarajevom, dogodila se 26. oktobra prošle godine, kada su, nažalost, na dužnosti likvidirana dvojica pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adis Šehović i Davor Vujinović.

Ovaj tragični događaj koji nikog nije ostavio ravnodušnim, djelovao je kao šamar i poziv za buđenje, kako policiji tako i članovima kriminalnih grupa i bio je jasan signal da je situacija definitivno izmakla kontroli.

Nije da nisu na to ukazivali i raniji sukobi automafije s policijom. Mnogi su u mjesecima koji su prethodili likvidaciji policajaca upozoravali da kradljivci postaju sve beskrupulozniji, te da sve češće potežu oružje i na policiju, ali i na same građane koji im se ispriječe na putu.

Nakon prvobitnog šoka zbog teške likvidacije dvojice policajaca, uslijedili su brojni pretresi i privođenja na području Istočnog Sarajeva, odakle se znalo da “puše vjetar” godinama unazad.

Dokaz za to je i optužnica u predmetu “Volan”, podignuta nakon najveće istrage protiv automafije ikada, a u kojoj su se našli deseci pripadnika automafijaških klanova iz Istočnog Sarajeva prenosi Faktor.

Međutim, privođenjem osumnjičenih u tom predmetu i njihovim stavljanjem pod mjere zabrane nije se postiglo mnogo, jer su neke “nove nade”, zajedno sa optuženima u ovom predmetu nastavile sa već razrađenim “poslom”, sve do tragičnog događaja, koji je sve promijenio.

Zbog sumnje da su umiješani u tešku likvidaciju Vujinovića i Šehovića, poznato je, pritvoren je upravo jedan od optuženih u predmetu “Volan” Srećko Trifković, ali se u vezu sa ovim krivičnim djelom dovode i Miloš Obradov i Nedeljko Lizdek, mladići koji prije posljednjih dešavanja nisu bili naročito poznati po kriminalnom djelovanju. Obradov je u međuvremenu doveden u vezu i sa likvidacijom Damira ostojića Šijana u Banjoj Luci, zbog čega je lišen slobode i Stefan Samardžija.

Sarajevo, međutim, i pored značajnog smanjenja i dalje prednjači u broju ukradenih vozila u odnosu na druge kantone.

Tako je prema izvještaju FUP-a za proteklih pet mjeseci na području Kantona Sarajevo ukradeno 85 vozila, dok je u istom periodu na području Tuzlanskog kantona ukradeno 49, slijede Zeničko-dobojski i Hercegovačko-neretvanski kantona sa 24, odnosno 23 ukradena vozila, te Unsko-sanski kanton sa 18 prijavljenih krađa vozila.

Ovdje je ipak bitno istaći da u spomenuti broj ulaze i krađe vozila iz oktobra, kojih je u tom mjesecu bilo 35, da bi taj broj rapidno opao nakon spomenutih događaja s kraja tog mjeseca, pa je u novembru zabilježeno “samo” osam otuđivanja vozila, u decembru šest, januaru 17, februaru 10, te u martu devet. U istom tom periodu, pronađeno je i vraćeno vlasnicima 36 ukradenih vozila.

Automafiju zamijenili migranti

Poseban fenomen kada su u pitanju krađe motornih vozila posljednjih mjeseci predstavlja Unsko-sanski kanton, gdje su za najveći broj krađa vozila odgovorni migranti.

Naime, prema podacima MUP-a Unsko-sanskog kantona, u periodu od 1. januara do početka aprila ove godine, na području ovog kantona evidentirano je 18 krađa motornih vozila za koje postoje osnovi sumnje da su su ih ukrali strani državljani koji su ih koristili za prevoz do granice.

U najvećem broju, ukradena vozila su pronađena na teritorijI Unsko-sanskog kantona u blizini granice sa Hrvatskom ili pak na teriotoriji Hrvatske. Vozila su nakon istražnih radnji vraćena vlasnicima.

– Tokom dokumentovanja krivičnih djela kriminalistički istražitelji su utvrdili da su skoro sva krivična djela izvršena na isti način, odnosno da su izvršioci pronalazili neobezbjeđena vozila, otključana ili sa ključevima u kontakt bravi – saopćio je nedavno portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić.

Zanimljivost je i da u posljednjih pet mjeseci na područjima Bosanskopodrinjskog, Livanjskog i Zapadnohercegovačkog kantona nije zabilježena niti jedna krađa motornih vozila.

Zenica: Još nije zvanično potvrđen identitet osobe čije je tijelo jučer izvučeno iz Bosne

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments