Foto: Freepik
Broj razvoda u porastu: Tuzlanski kanton predvodi, Sarajevo na trećem mjestu

Broj razvoda u porastu: Tuzlanski kanton predvodi, Sarajevo na trećem mjestu


U julu ove godine, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u Federaciji BiH sklopljeno je 1.246 brakova, dok je istovremeno 124 brakova završilo razvodom.

Najveći broj vjenčanja zabilježen je u Sarajevskom kantonu, gdje se vjenčalo 253 parova, dok je Tuzlanski kanton zauzeo drugo mjesto sa 225 sklopljenih brakova.

Na trećem mjestu našao se Zeničko-dobojski kanton sa 210 vjenčanja.

Kada je riječ o razvodima, Tuzlanski kanton prednjači sa 39 razvedenih brakova. Unsko-sanski kanton slijedi sa 22 razvoda, dok je u Kantonu Sarajevo zabilježeno 19 razvoda.

Ostali kantoni bilježe znatno manji broj razvedenih brakova – Srednjobosanski kanton je zabilježio 11, Zapadnohercegovački 4, a Posavski i Hercegbosanski po 5 razvoda.

Najmanje razvoda zabilježeno je u Bosansko-podrinjskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje su zabilježena samo dva razvoda u svakom od njih.

Federalni zavod za statistiku pojašnjava da sklapanje braka predstavlja zakonsko povezivanje muža i žene kroz građanske, vjerske ili druge obrede, dok razvod označava zakonski raskid te veze, čime se supružnicima omogućava stupanje u novi brak pod zakonskim odredbama.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija