Brojni političari podržali Povorku ponosa u Sarajevu

Brojni političari podržali Povorku ponosa u Sarajevu


Predsjednik Naše stranke i ministar komunikacija i prometa u Vijeću ministara Bosne i Hecegovine Edin Forto također je jedan od učesnika Bh. povorke ponosa.

“Bosna i Hercegovina kao država i društvo je zasnovana na tolerancijama i raznolikosti. Danas slavimo toleranciju i raznolikost i nastavljamo borbu za to”, rekao je Forto.

“Ono što je činjenica je da je u javnom prostoru, bar se meni čini, manje govora mržnje, manje pritiska, manje opstrukcije iz javnih ustanova sa mjesta gdje država odgovara na jedan ovakav proces”, dodao je on.

“Mislim da je to naš zadatak, da malo po malo normaliziramo društvo da postanemo tolerantniji i raznolikiji. A onda će doći i sva druga prava”, zaključuje Forto.

Bračni par iz BiH Dženan Zeničanin-Frašto i Kemalemir Frašto sudjeluju na Paradi ponosa

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić danas je sudjelovala u Povorci ponosa gdje je iskazala svoju podršku LGBTQ zajednici, ali i uputila kritiku, između ostalih, potpredsjedniku SDA Harisu Zahiragiću zbog njegovih sramotnih ocjena ove ranjive zajednice.

“Ovdje sam u znak podrške. Ja ne mogu kao političarka biti zbog protesta, ali mogu biti u znak podrške. Prava ove ranjive grupe i njihovih pristalica i aktivista su do te mjere ugrožena da je njima svaka podrška dragocjena. Ne možemo uopšte da pričamo o nekim drugim nivoima”, kazala je Jurišić.

“To znači da se LGBTQ zajednici stavlja meta na čelo. Ja ipak moram reći, kada je riječ o Federaciji BiH nekoliko stvari nije urađeno. Nevladin sektor i ja u proteklih devet mjeseci predložili smo da se formira interresorna radna grupa u Federalnoj Vladi koja će donijeti pravilnik o administrativnoj promijeni spola. Ti ljudi imaju ozbiljne probleme, i nećete vjerovati imaju puno manje problema u Republici Srpskoj nego u Federaciji BiH zato što se to razlikuje od kantona do kantona”, kazala je Jurišić.

Policija osigurava 5. Povorku ponosa: Građanima zabranjeno upravljati dronovima

Među rijetkim političarima i SDP-a koji su danas pružili javnu podršku povorci je potpredsjednik FBiH Igor Stojanović koji je poslao prigodnu poruku.

– Prije nego osudite nečiji identitet, sjetite se da to i vama mogu uraditi.

Poštovanje drugog i drugačijeg je put do ravnopravnosti – napisao je Stojanović.

Podršku Povorki ponosa u Sarajevu danas je pružio i SDP-ov zasutpnik u Parlamentu FBiH Damir Mašić.

– Osnovna i zagarantovana ljudska prava se sprovode. O njima se ne raspravlja. Svaki pojedinac mora imati pravo na svoj izbor, i to trebamo poštovati jednako kako to očekujemo od drugih kada su u pitanju naši izbori i naša prava.

Zato: “Neka ljubi ko god koga hoće” – poručio je Mašić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija