Budimir: Napete odnose u BiH kreiraju tajne službe iz Srbije

U emisiji Rezime na Federalnoj televiziji sinoć je gostovao Živko Budimir, bivši predsjednik Federacije BiH i penzionisani general HVO-a.

Govorio je o temama odnosa između Hrvata i Bošnjaka te o saradnicima srbijanskih tajnih službi unutar političkih krugova BiH i Hrvatske.

Bivši predsjednik FBiH istakao je apsolutnu nebrigu političara za živote građana u BiH, navodeći kako su sukob tokom agresije na našu državu između Armije RBiH i jedinica HVO-a režirale srbijanske obavještajne službe.

“Neodgovorni političari prije svega iz BiH, ali i onda drugi koji misle da razumiju stanje u BiH ili svjesno rade protiv interesa BiH i Hrvatske”, kazao je Budimir.

Tokom rata, po njegovom mišljenju, srbijanske obavještajne službe ostvarile su dva velika uspjeha. Prvi uspjeh je izazivanje sukoba između Armije i HVO-a a drugi je izazivanje sukoba unutar Bošnjačkog naroda u tzv. Bihaćkom džepu.

Tim sukobima tajne službe su, prema Budimirovom mišljenju, postigle to da promijene karakter rata u BiH koji od agresije postaje građanski rat.

“Stvaraju se okolnosti da se izbjegne odgovornost Srbije, ali i lokalnog srpskog stanovništva koje je pomoglo tu agresiju na BiH i stvaraju se uvjeti stvaranja današnje Republike Srpske. Poslije rata ta ista obavještajna služba ima sasvim druge ciljeve koji su nadogradnja na te iz rata”, ističe Budimir.

Takvi ciljevi su prema Budimirovim riječima izjednačavanje krivice u ratu, stvaranje percepcije kod predstavnika međunarodne zajednice da je BiH nefunkcionalna i neodrživa država te kao takva nemoguća.

Smatra i da politički sukobi imaju tendenciju da postanu i drugi nivoi sukoba između Hrvata i Bošnjaka jer savez između ova dva naroda ne odgovara srpskim interesima.

“Izmjena izbornog zakona je samo paravan. Ono što se osporava ima svoju zakonsku utemeljenost jer kad je pravljen Ustav, zaista nije predviđeno da (u Predsjedništvu) sjede predstavnici naroda već predstavnici entiteta”, istakao je Budimir.

Navodi kako je jedan od elemenata Ustava Aneks 7 koji govori o povratku raseljenih lica a koji nikada nije realiziran jer to nisu dozvolile političke stranke u BiH, te kako su one krive što u predsjedništvu nemamo predstavnike entiteta već predstavnike naroda.

Napete odnose u BiH kreiraju tajne službe iz Srbije

Budimir je istakao kako tajne zadatke provode ljudi unutar bošnjačke i hrvatske politike koji odavno surađuju sa obavještajnim strukturama.

“Ne kažem da su oni plaćenici, nego da su suradnici, da rade zato što su ucijenjeni ili možda ideološki smatraju da je to dobro”, mišljenja je Budimir.

Hrvatskom narodnom saboru je, smatra, uspjelo da u potpunosti uništi opoziciju unutar hrvatskog glasačkog korpusa.

“Sve političke stranke hrvatskog naroda članovi su HNS-a. Stvara se realno stanje koje kaže, gotovo svi politički subjekti iz hrvatskog naroda imaju iste stavove kao što ih ima i HDZ jer za njih glasaju unutar HNS-a”, istakao je Budimir.

Smatra da je javnost u BiH pala u zamku legitimnog predstavljanja te tvrdi kako je još 2010. godine govorio da u BiH ne postoje demokratski izbori jer većina glasača ne mogu samostalno birati za koga će glasati već su ucijenjeni kome će dati glas, radnim mjestom ili penzijama.

Imate ljude koji telefonskim pozivima zahtijevaju od određenih dužnika da izađu na izbore i glasaju za njih, ne može se staviti u kategoriju demokratskih izbora”, kazao je Budimir.

Smatra da kako bismo mogli govoriti o legitimnom predstavljanju, rezultati izbora moraju biti odraz slobodne volje građana. Budimirov prijedlog je da svi građani BiH biraju članove Predsjedništva BiH.

Nekadašnji predsjednik FBiH ne smatra da je Christian Schmit visoki predstavnik u BiH.

“Moram komentirati to da niti HDZ niti SNSD nimalo ne tangira izvješće tzv. visokog predstavnika. On nije potvrđen od strane Vijeća sigurnosti UN-a niti je priznat od svih političkih predstavnika u BiH”, kazao je Budimir.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79