Budućnost plata radnika ‘ArcelorMittala’: Sve je do dogovora sindikata, Vlade i uprave

Budućnost plata radnika ‘ArcelorMittala’: Sve je do dogovora sindikata, Vlade i uprave


Radnici kompanije “ArcelorMittal” iz Zenice nastavljaju sa svojim protestima, održavši dvočasovni štrajk ispred zgrade Direkcije ovog preduzeća. Tokom protesta, ponovili su identične zahtjeve koji su bili istaknuti tokom protesta održanog u ponedjeljak.

Radnici zahtijevaju isplatu novembarske plate u punom iznosu, posebno za one kojima je plata umanjena, te potpisivanje novog kolektivnog ugovora, s obzirom da je stari istekao 31. maja ove godine.

Rašid Fetić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika kompanije “ArcelorMittal” Zenica, istakao je da radnici ne planiraju odustati, a ključni uslov je isplata novembarske i decembarske plate. Sindikat je odbio ponudu rukovodstva “ArcelorMittala” koja je, između ostalog, uključivala povećanje iznosa toplog obroka, isplatu regresa za 2023. u aprilu 2024, isplatu bajramluka od 100 KM i isplatu dva odsto od iznosa godišnje plate u decembru.

Fetić je izrazio zabrinutost za gubitke koje su radnici pretrpjeli tokom štrajka i nagovijestio mogućnost radikalnijih koraka ukoliko se situacija ne riješi. Sindikat će razmotriti opciju odlaska u Sarajevo, ali smatra da je prioritet da vlasti iz Sarajeva dođu u Zenicu kako bi riješile situaciju.

Iz “ArcelorMittala” u Zenici nisu se oglašavali povodom aktuelnih događanja.

Sindikat iz Prijedora, gdje je takođe značajan broj radnika na plaćenom odsustvu, pregovara s rukovodstvom kompanije kako bi osigurao bolje uslove za radnike koji su trenutno na plaćenom odsustvu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija