Skuplja struja vraća inflaciju u Federaciju BiH

Skuplja struja vraća inflaciju u Federaciju BiH


“Definitivno je da će kompanije koje su u mogućnosti da povećaju cijene svojih usluga, odnosno proizvoda, to i uraditi”, naglasio je Smailbegović

Povećana cijena električne energije od strane Elektroprivrede BiH za privredu i domaćinstva diže cijene skoro svih proizvoda u dijelu Federacije BiH i vraća inflaciju.

Tako su, prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za statistiku, potrošačke cijene u avgustu ove godine porasle za 0,8 odsto u odnosu na juli, pišu Nezavisne novine.

Cijene su za mjesec dana porasle u odjeljcima stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 2,5%.

“U avgustu 2024. godine u odnosu na avgust 2023. godine, cijene su porasle za 1,6%”, piše u izvještaju Federalnog zavoda za statistiku.

Podsjećamo, Elektroprivreda BiH je od 1. avgusta povećala cijene električne energije u domaćinstvima za 10,04 odsto, dok je za kategoriju ostala potrošnja cijena porasla za 7,29 odsto.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, kazao je za Nezavisne novine da će svi oni koji su na domaćem tržištu i imaju mogućnost da povećaju cijene to i uraditi.

“To neće biti samo zbog cijena električne energije, već i ostalih troškova koji rastu. Plate značajno rastu, cijene struje su povećane, a rastu i neki drugi troškovi. Međutim, postoji mnogo privrednih subjekata koji nisu u mogućnosti da povećaju cijene jer time gube konkurentnost. Posebno su tu u pitanju izvoznici na evropsko tržište i one kompanije kod kojih električna energija ima značajno učešće u troškovnoj strukturi, kao što su teške industrije, livnice, kovačnice. Oni time pomalo gube konkurentnost sa cijenom električne energije, koja je bila relativno jeftinija u odnosu na ostali dio Evrope. Nemamo puno izbora, moramo se snalaziti i uklapati, neko će to uraditi kroz veće cijene, neko kroz smanjenje profitabilnosti, neko na neke druge načine, to je tržište.

Definitivno je da će kompanije koje su u mogućnosti da povećaju cijene svojih usluga, odnosno proizvoda, to i uraditi”, naglasio je Smailbegović.

Ekonomista Igor Gavran smatra da, s obzirom na to da se ovo poskupljenje najvećim dijelom odnosi na domaćinstva, ono ne bi trebalo da bude opravdanje za poskupljenje većine drugih proizvoda i usluga.

“Međutim, ipak može potaknuti novi rast cijena po najmanje dva osnova – mali poduzetnici, čiji su troškovi života sada porasli, mogu pokušati to prebaciti na cijene svojih proizvoda i usluga, iako njihovi troškovi poslovanja realno nisu porasli, ali i svi ostali mogu zloupotrijebiti situaciju i percepciju javnosti da je struja poskupjela i povećati svoje cijene bez ikakvog osnova, jednostavno da povećaju vlastitu zaradu. To se stalno dešava i naše cijene odavno ne odražavaju realne troškove, već jednostavno rastu po principu ‘može im se'”, pojasnio je Gavran.

Admir Arnautović, predsjednik Kluba potrošača srednje Bosne iz Travnika, naveo je da je promjena cijena energenata uvijek bila pokretač rasta cijena svih ostalih proizvoda i usluga.

“Bilo da pričamo o rastu cijena goriva, električne energije ili ogrjeva, uvijek dolazi i do rasta svega ostalog. Rast cijena električne energije je već doveo do rasta pojedinih proizvoda i usluga, ali očekujem da će rast cijena biti još izraženiji kako se bliži zima. Za potrošače koji se griju na električnu energiju to će biti veliki udar u odnosu na ranije godine. A posebno na penzionere i one čija su mjesečna primanja ispod prosjeka”, zaključio je Arnautović.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija