FUP tvrdi: “Nije teško otkriti dojavljivače o postavljenim bombama”

FUP tvrdi: “Nije teško otkriti dojavljivače o postavljenim bombama”


U posljednjih nekoliko dana stigle su dojave o postavljenim bombama na Međunarodni aerodrom Sarajevo, u avionu koji je letio na relaciji Memingen – Sarajevo, u sarajevske tržne centre Importanne, SCC i Ariju, a jučer je su stigle dojave u Muzičku školu u u Sarajevu kao i u Predsjedništvo BiH.

Naravno, sve dojave bile su lažne.

Srđan Mičić, načelnik Odjeljenja za borbu protiv terorizma FUP-a, kazao je za Raport da su sve češći ovakvi slučajevi.
Dojavljivači na raspustu

“I prošle godine imali smo pojavu dojava o postavljenim eksplozivnim napravama po školama, većinom osnovnim. Zatim smo u junu, pred kraj školske godine, također u osnovnim školama imali dojave. Pa je došao raspust, nije bilo nikakve aktivnosti, sad je opet počelo sa srednjim”, kaže Mičić.

U proteklom periodu policijski službenici Federalne uprave policije, Odjeljenja za borbu protiv terorizma FUP-a pružali su asistenciju MUP-u Kantona Sarajevo u pogledu identifikacije osoba koje su upućivale dojave o postavljenim eksplozivnim napravama u školama.

“Mogu reći da je veliki broj identificiran, uglavnom se radilo o učenicima tih škola ili nekih drugih koji su dojavljivali. U dosadašnjem periodu, 80 – 90 posto ih je identificirano. Postoje male poteškoće u identifikaciji jer se radi o servisima koji se nalaze van BiH, pa moramo iskomunicirati s nekom stranom kompanijom povodom identifikacije kako bismo identificirali korisnika koji je uputio e-mail poruku. U samom startu bitno je na početku da se inicijalne informacije dobiju na vrijeme o samoj e-mail adresi i dalje vršimo provjere putem naših kanala. Također, koristimo kanale Europola i Interpola za policijsku saradnju prilikom identifikacije”, objašnjava sagovornik Raporta.

Napominje da je to nekome smiješno, igra, ali da se digne veliki aparat, angažira se veliki broj ljudi, uviđaj, kontradiverzioni pregled…

“Potroši se veliki kapacitet u ljudstvu i materijalno-tehničkim sredstvima, to se mora uraditi, ne može se prepustiti slučaju, procedura se mora provesti”, objašnjava Mičić.

A koliko smo zapravo opremljeni za ulaženje u trag ovakvim slučajevima, sagovornik Raporta pojašnjava da, što se tiče FUP-a, prema novoj sistematizaciji, imaju Sektor za borbu protiv terorizma i kompjuterskog kriminala.
Saradnja s Interpolom i Europolom

“Imamo osposobljene policijske službenike za rad po navedenom, što se tiče online dešavanja, sajber-kriminala, terorizma, također što spada u identifikaciju e-mailova. Možemo da odgovorimo kao i sve druge policijske agencije iz okruženja. Usto, imamo dobru saradnju sa zemljama iz okruženja, Interpolom, Europolom, policijskim agencijama, s kompanijama, servisima koji se koriste prilikom kreiranja maila, od Gmaila do Protona koji nam dostavljaju podatke. Tako da to nije ni teško otkriti”, priča naš sagovornik.

Objašnjava da oni identificiraju osobu i dostave podatke MUP-u, koji dalje nastavlja rad s tužilaštvom.

Načelnik kaže da se uglavnom radi o maloljetnicima te da su, u prosjeku, od deset škola, devet dojavljivača identificirali.

Mičić priča da je jedan slučaj dosegao čak do Litvanije:

“Jednu djevojčicu identificirali smo u Litvaniji i putem međunarodne policijske saradnje, odnosno Interpola, tražili smo da razgovaraju s djevojčicom u toj zemlji, što su i uradili u prisustvu roditelja. Otkrila je da je putem igrice komunicirala s djevojčicom iz osnovne škole iz Sarajeva i ta djevojčica je nagovorila da uputi školi u Sarajevu mail iz Litvanije”.

Raportov sagovornik napominje da ovakvih slučajeva ima sve više te da su u porastu.

“Dojave o bombi postale su praksa, kako škola ide, tako idu i dojave o bombi. Ali, isto tako, imamo dojave o postavljenim eksplozivnim napravama i u sudovima kad ima neko suđenje i slično. Isti slučaj imamo i u zemljama okruženja”, zaključit će Srđan Mičić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija