Budžetlije iz KS traže od Nihada Uka isplatu jednokratne pomoći

Koordinacija, koju čini sedam sindikata u KS, koji plaću primaju iz budžeta KS, Fonda zdravstvenog osiguranja KS i komunalne privrede KS, danas je uputila zahtjev premijeru Nihadu Uku za sastanak na kojem bi se razgovaralo o isplati novčane pomoći po Uredbi koju je nedavno donijela Vlada Federacije BiH.

Prema riječima Saudina Sivre, predsjednika Koordinacije sindikata, “Uk se po temi isplate jednokratne novčane pomoći već očitovao, ali mi ne želimo sa premijerom komunicirati preko medija”.

“Jutros je bilo prijedloga da se odmah definiše kad će biti protesti, ali većina nas nije bila za tu varijantu dok se ne održi sastanak sa premijerom. Želimo od premijera čuti, nakon čega ćemo odlučiti kako dalje reagovati. Protesti nisu isključeni ako dobijemo negativan odgovor. Nadam se da se neće dogoditi situacija kao što je bila sa bivšim premijerom Edinom Fortom kada smo bili prisiljeni, zbog ignorisanja, organizirati proteste”, navodi Sivro.

Naglašava kako će vlast, odnosno oni koji raspolažu budžetom, uvijek kazati kako novca nema.

“Novca ima, milijardu i 500 miliona KM je budžet, samo je pitanje kako se on raspoređuje i na koji način to funkcioniše. Za nešto ima, a za nešto nema novca. Hoćemo da razgovaramo o toj temi”, istakao je Sivro.

Iz Koordinacije sindikata dodali su da odgovor premijera Uka očekuju u narednih nekoliko dana, odnosno do kraja 2023. godine.

Podsjetimo, Vlada FBiH 12. decembra donijela je Uredbu kojom je poslodavcima omogućeno da bez plaćanja poreza radnicima do 30. juna iduće godine isplate dvije prosječne plaće u Federaciji, što iznosi 2.520 KM.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79