Budžetu BiH fali 37 miliona maraka

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine, Srđan Amidžić, upozorio je da bi BiH mogla započeti narednu godinu s privremenim finansiranjem ako budžet za 2024. godinu ne dobije podršku Savjeta ministara BiH.

Amidžić je izjavio da je deficit na prihodovnoj strani trenutno iznosi 37 miliona KM te da radi na planovima kako osigurati nesmetano funkcioniranje institucija uz istovremene uštede i racionalan pristup.

On kaže da mu je jasno da nijedan budžetski korisnik neće biti do kraja zadovoljan iznosom sredstava koji će biti predložen u Budžetu, ali činjenica je da drugačije ne može, jer postojeći okvir je prilično ograničen, a potrebe institucija nisu manje, već naprotiv, iz godine u godinu su sve veći zahtjevi.

“Moj plan je da do kraja novembra, Savjet ministara razmatra prijedlog Budžeta i tada će nam biti jasno da li postoji šansa da se Budžet usvoji, odnsono, da li ima političke saglasnosti o tome. Ukoliko budžet ne dobije podršku od Savjeta ministara, jasno je da ćemo narednu godinu započeti privremenim finansiranjem”, izjavio je Amidžić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79