Foto: Transparency International US/Fena
Burkhart: Kršenje principa transparentnosti i odgovornosti u bh. javnom sektoru

Burkhart: Kršenje principa transparentnosti i odgovornosti u bh. javnom sektoru


Javne institucije u Bosni i Hercegovini su pod kontrolom vladajuće elite, koje zloupotrebljavaju nedostatak transparentnosti i odgovornosti, koristeći to za lične interese, prenosi Fena.

Annalise Burkhart, koja je programski saradnik i istraživač u Transparency Internationalu u Sjedinjenim Državama, izjavila je za Fenu da već duže vreme prati situaciju u BiH, s posebnim interesovanjem nakon što je prošle godine posetila zemlju i sarađivala sa kolegama iz TI BiH. Ona je naglasila da su državne institucije pod okupacijom vladajuće elite koja eksploatiše slabosti u transparentnosti i odgovornosti kako bi zadovoljila svoje privatne interese.

“Upravo to potvrđuju i zaključci poslednjeg istraživanja o nacionalnom integritetu koje je sprovela Transparency International BiH, nudići set preporuka za reforme u oblastima upravljanja javnim finansijama i politika sukoba interesa”, rekla je Burkhart.

Ona upozorava da bi strane kompanije mogle biti obeshrabrene od ulaganja u regiju zbog bojazni da politički povezane kompanije imaju nepoštene prednosti pri dobijanju ugovora ili da je podmićivanje uobičajena praksa.

“Nedostatak transparentnosti i sposobnosti usklađivanja sa međunarodno priznatim merama protiv pranja novca koje postavljaju multilateralne organizacije poput Radne grupe za finansijsku akciju (FATF) može dovesti do nestabilne investicione klime i gubitka poslovnih mogućnosti”, objasnila je Burkhart.

Ona je bila među govornicima na Ekonomskom forumu jugoistočne Evrope, održanom u maju u Kongresu SAD, koje su organizovali Transatlantska mreža lidera i Evropski centar Atlantskog vijeća.

Burkhart je istakla da su ona i njen tim koristili razne platforme kako bi istakli problem korupcije i ilegalnog finansiranja, ukazujući na međusektorsku prirodu ovih problema.

“Ni jedno društvo nije oslobođeno korupcije. Stalno radimo na promociji i podržavanju implementacije mjera koje će ojačati finansijske sisteme protiv pranja novca i poboljšati transparentnost i odgovornost javnih institucija prema građanima. Na primer, Transparency International već decenijama lobira za transparentnost stvarnih vlasnika, što onemogućava korištenje anonimnih kompanija”, objasnila je.

Dodala je da korporativna tajna omogućava pranje novca stečenog kriminalnim aktivnostima poput trgovine ljudima ili drogom, olakšava bogatima izbegavanje poreza i predstavlja privlačno sredstvo za mešanje u izbore i političke procese.

“Posledice su mnogo šire od ovoga. Ovo je samo jedan od aspekata na kojima se fokusira Transparency International. Boreći se protiv korupcije u rudarskoj industriji, povraćajem imovine i zaštitom uzbunjivača, kao i pravom na informacije, te osnovnim merama dobrog upravljanja, zemlje će biti bolje pripremljene da odgovore na sve veće pretnje koje podrivaju demokratske institucije i podstiču sukobe”, rekla je Burkhart.

Ranije ove godine, njena kancelarija u Transparency Internationalu bila je ključna u usvajanju američkog zakona koji omogućava krivično gonjenje stranih lidera koji su uzeli mito ili su uključeni u korupciju.

“Novi američki Zakon o sprečavanju stranog iznuđivanja (FEPA) sada smatra krivično odgovornim strane zvaničnike koji traže ili prihvate mito od američke osobe ili kompanije, uključujući i strane kompanije koje se javno trguju u SAD. Ovo predstavlja značajno proširenje američke zakonodavne borbe protiv mita”, objasnila je.

Osim toga, spomenula je slučaj tužiteljice Tužilaštva BiH Enise Adrović, koja živi pod stalnom policijskom pratnjom zbog svog rada na korupciji i koja je imala priliku izložiti svoje iskustvo i pred Kongresom SAD.

“Moj ured sarađuje sa mnogim američkim vladinim agencijama na promociji pozitivnih inicijativa u borbi protiv korupcije i jačanju vladavine prava širom sveta, i uvek razmišljamo kako SAD mogu bolje podržati rad ljudi poput tužiteljice Adrović. Postoje velike mogućnosti za jačanje međunarodne saradnje, a jedan od izazova koje je istakla tužiteljica Adrović bilo je dugo vreme obrade koje je potrebno za dobijanje informacija od drugih međunarodnih agencija”, zaključila je Burkhart za Fenu.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija