Čak 170.000 Bosanaca zatražilo državljanstvo Srbije

U tekstu koji analizira glasanje državljana BiH na vanrenim izborima u Srbiji, koji se održavaju danas, Deutsche Welle, podsjeća da su godine 2002. tadašnji predsjednik Jugoslavije Vojislav Koštunica i tročlano Predsjedništvo BiH, u sastavu Živko Radišić, Beriz Belkić i Jozo Križanović, usaglasili tekst sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i Srbije.

Ratifikacija je uslijedila nedugo nakon toga.

Od tada do 2018. godine, 50.000 građana BiH podnijelo je zahtjev za dobijanje državljanstva Srbije. Taj broj se do 2023. godine popeo za nevjerovatnih 170.000 građana BiH, podaci su Komesarijata za izbjeglice i migracije Republike Srbije, navodi Deutsche Welle.

Mnogi analitičari i politički protivnici aktualne vlasti u Srbiji, vjeruju da se radi o smišljenoj “kampanji mobilizacije glasača”, te da će taj broj sve više rasti, zaključuje se u tekstu.

Na vanrednim izborima u Srbiji glasao je i Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska. Nakon što je glasao javno, pred novinarima, Dodik je u izjavi medijima podsjetio kako on godinama od čelnika u Beogradu traži da svi stanovnici RS-a po automatizmu imaju i državljanstvo Srbije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79