Čampara o ubistvu na Ilidži: Migranti nisu turisti

Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine, komentarišući ubistvo na Ilidži za koje se sumnjiči migrant iz Maroka – za N1 je kazao kako su građani s razlogom nervozni, te da migranti u Bosni i Hercegovini nisu turisti.

Istakao je i to da su zakazale institucije koje su osumnjičenog trebale deportovati u zemlju porijekla, budući da je ranije osuđivan zbog narkotika u BiH.

“Desilo se da smo izgubili jedan mladi život. Sama migrantska kriza je nadležnost Vijeća ministara i Ministarstva sigurnosti i drugih institucija na državnom nivou. Najviše je pogođena FBiH, tačnije dva kantona, USK i Kanton Sarajevo. Policija ne može voditi politiku migrantske krize. To treba voditi Ministarstvo sigurnosti, a kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova i policijske uprave su nadležna za javni red i mir”, kazao je Čampara.

Prema njegovom mišljenju – građani koji se proteklih dana spontano okupljaju na Ilidži, Hadžićima i drugim mjestima s pravom su nervozni.

“Građani su s razlogom nervozni, problem je kada imate migranta koji je ubio sugrađanina, koji je već ranije osuđen, zašto se nalazio u BiH i uživako komoditet u BiH? Zašto nije protjeran?”, pitao je Čampara.

On je rekao da su nadležnosti oko migranata jasne, ali određene institucije ne rade svoj posao.

“Migranti nisu turisti, moramo se uhvatiti u koštac sa problemima”, poručio je Čampara.

Pogledajte i snimak kompletnog gostovanja.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79