Foto: Fena
Čaušević o Nešiću: On šalje poruku, umjesto ministra sigurnosti, ministra nesigurnosti

Čaušević o Nešiću: On šalje poruku, umjesto ministra sigurnosti, ministra nesigurnosti


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatra inicijativu za smjenu ministra sigurnosti, Nenada Nešića, koju su predložili poslanici Kluba SDA: Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Amor Mašović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić i Midhat Čaušević.

Midhat Čaušević, poslanik SDA, objasnio je da je inicijativa pokrenuta zbog Nešićevih izjava tokom gostovanja na TV kanalu u Republici Srbiji, 21. maja ove godine. Nešić je, prema Čauševiću, na naročito grub način uvrijedio žrtve genocida u Srebrenici, negirajući genocid nad Bošnjacima, što je dokazano na Međunarodnom sudu pravde u Hagu. Čaušević je naglasio da su Nešićeve izjave izazvale bolne psihološke traume porodicama žrtava i cjelokupnoj javnosti.

“Ovdje ne govorim o Nenadu Nešiću, već o predstavniku institucije države BiH, o ministru sigurnosti. Nenad Nešić svojim javnim djelovanjem kontinuirano šalje poruku nesigurnosti umjesto sigurnosti,” izjavio je Čaušević.

Čaušević je citirao nekoliko zvaničnih izjava ministra Nešića, uključujući: “moja država je Srbija i moja država je Republika Srpska,” “Drina nije granica nego kičma srpskog naroda,” i “novac potrošen za Oružane snage u BiH je uzalud potrošen novac.” Također, Nešić je izjavio da ne osjeća BiH kao svoju domovinu i da će se odreći državljanstva i plate u institucijama BiH.

“Ministar sigurnosti svojim izjavama javno zagovara teritorijalnu reorganizaciju BiH na principu tri države, što je neprihvatljivo. Smatramo da se ovakve izjave moraju adekvatno sankcionisati,” naglasio je Čaušević.

Čaušević je također ukazao na Nešićevu selektivnu reakciju na incidente, podsjećajući da je ministar reagovao kada je pokrenut disciplinski postupak protiv uposlenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela zbog tetovaže “za dom spremni,” ali nije reagovao na napad na povratnika Osmana Mehanovića iz Bratunca, pravdajući to tvrdnjom da to nije u njegovoj nadležnosti.

“S obzirom na sve navedeno, smatramo da je ova inicijativa pravovremena i opravdana,” zaključio je Čaušević.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija