Čavalić o bojkotu izraelskih proizvoda: Dugoročno nema značajnog efekta

Čavalić o bojkotu izraelskih proizvoda: Dugoročno nema značajnog efekta


U svjetlu masovnih poziva na bojkot izraelskih proizvoda i kompanija koje podržavaju Izrael, ekonomski analitičar Admir Čavalić je iznio svoje mišljenje o tome kakav efekat takvi bojkoti obično imaju.

Bojkotiranje proizvoda i kompanija je legitimno pravo potrošača, ali, prema Čavaliću, ima samo kratkoročni efekat na određenom tržištu, dok dugoročno ne donosi značajne promjene. Čavalić napominje da čak i cijene dionica kompanija nisu značajno pogođene bojkotima, ističući da mnoge kompanije ostaju relativno stabilne.

– Potrošački bojkot je legitiman način djelovanja potrošača širom svijeta i on ima jednu dugu historiju od bojkotovanja zbog izraženog rasizma, zbog loših odluka kompanije. Ono što je bitno naglasiti, ekonomski posmatrano uglavnom ti bojkoti daju neki kratkoročan efekat na određenom tržištu. Dugoročno ipak nema nekog značajnijeg efekta. Pa čak i kada govorimo o cijenama dionica, vidimo relativno da su neke kompanije antistabilne, što znači da bojkot nije dao određeni rezultat – naveo je on.

Čavalić takođe ukazuje na poteškoće u procijeni stvarnog uticaja bojkota, jer društvene mreže ne pružaju potpune i vjerodostojne informacije o promjenama u potrošačkom ponašanju. Potrošači često govore jedno, a rade drugo, pa se stvarni uticaj bojkota često razlikuje od onoga što se izražava na društvenim mrežama.

S obzirom na to da nema jasnih indikatora o širenju bojkota u Bosni i Hercegovini, Čavalić zaključuje da je teško dati bilo kakve precizne prognoze o stvarnom uticaju bojkota izraelskih proizvoda i kompanija u našoj zemlji.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija