Čavalić: Povećanje struje će imati posljedice po socijalne slučajeve

Foto:Klix.ba

U današnjem izdanju Klix Studija gostovao je zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Admir Čavalić iz Stranke za BiH. Razgovarao je o nekoliko ključnih tema koje obuhvaćaju ekonomiju, političke odnose, infrastrukturu i javne usluge.

Čavalić je izrazio zadovoljstvo što nije prošao prijedlog o blok tarifama za struju, ističući da bi takvo poskupljenje imalo ozbiljne socijalne posljedice, posebno za ugrožene skupine kao što su korisnici javnih kuhinja. Kritizirao je nedostatak transparentnosti u radu Elektroprivrede FBiH, navodeći da je racionalizacija poslovanja trebala biti prioritet prije donošenja odluka o cijenama struje.

Govoreći o političkim odnosima, Čavalić je naglasio da HDZ koristi svoju poziciju racionalno, često koristeći taktiku igara i ucjena kako bi postigao svoje ciljeve unutar vlasti Federacije BiH. Izrazio je sumnju u efikasnost tročlane vlasti (Trojka) nakon preuzimanja vlasti, smatrajući da se očekivani efekti njihove vladavine još nisu manifestirali.

Čavalić je naveo da poskupljenja jesu bila neminovna, ali je rekao da je Elektroprivreda trebala da racionalizuje svoje poslovanje i da je trebala objaviti da li rekonstruira rudnike, šta je sa ugovorom za Blok 7. Ipak, naveo je da je i 10 posto bolje od blok tarife.

“Ne volim koristiti riječ izdajnik, mislim da se to može biti u vanrednim okolnostima kao što je rat. Ne možemo ulaziti u meritum nečijih srca, možda je neko nesposoban, možda ne zna, Vlada FBiH ne radi kako treba, prave se greške. HDZ se ponaša racionalno, koristi teoriju igara i ucjenjuje jednog od dva moguća B partnera”, naveo je Čavalić.

Također je dotakao temu neradne nedjelje, ističući da je to zakon koji podržava, ali s naglaskom na pravičnost i utjecaj na radnike i poslovnu klimu. Raspravljao je i o koncesiji Aerodroma Sarajevo, sugerirajući potrebu za analizom prije bilo kakve odluke o privatizaciji.

Na kraju, Čavalić je osvrnuo se na tržište nekretnina, opisujući ga kao balon koji se može regulirati poticajima i politikama koje bi potaknule dinamičnije tržište.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79