Čekaju nas milijarde, apelujem na Dodika i ostale da ne blokiraju

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercergovine Elmedin Konaković obratio se novinarima nakon, očito, još jedne neuspješne sjednice Vijeća ministara BiH.

“Bilo je materijala koji su prohodni, iako su tenzije prisutno. Ne znam šta donosi uslovljavanje, ultimatum, mislom sam da toga neće biti.
Došli smo do vode

Došli smo do vode, pred nama su milijarde eura pomoći na evropskom putu, očekuje se da ih zaslužimo, da ga na kraju koriste građani BiH.

Apelujem da Milorad Dodik i ostali političari to ne rade”, kaže Konaković.

Kaže da je jedan od zakona koji je stopiran i njegov zakon o vanjskim poslovima.

“Zakon nije prošao, ali argumenti koji su navedeni ne stoje. Međutim, bit ćemo uporni, donosimo nešto korisno, a oni koji to blokiraju morat će objasniti zašto to rade”, rekao je Konaković, dodavši da su zakočeni evropski zakoni zbog nesuglasica oko Ustavnog suda BiH.

Kaže da je moda problem i to što je Milorad Dodik “neinformisan” te da je prestao komunicirati s njim na način kako je to ranije bilo.

“Čujem da je prigovarao neke stvari i na procese u Ministarstvu vanjskih poslova koje nisu tačni. Ja sam čovjek komunikacije, ali neću dozvoliti pretjerane reakcije, ni prema meni ni prema BiH”, rekao je Konaković.

Spomenuo je i šest milijardi eura EU prema Zapadnom Balkanu, od kojih bi dio trebala dobiti i BiH i da je na političarima da iskoriste.
Obratio se i Košarac

No, ministar vanjske trgovine i skonomskih odnosa BiH Staša Košarac, koji se također obratio novinarima, odgovornost prebacuje na “dijelove političke strukture iz Federacije BiH”, te kaže da RS ništa ne blokira.

“Niko ne bježi od implementiranju 14 ključnih zakona, ali u paketu. Hoćemo paket”, rekao je Košarac, naglašavajući da čeka da radna grupa dostavi Vijeću ministara BiH konačan prijedlog zakona o Ustavnom sudu i isteku mandata stranih sudija u ovom sudu i da se bez toga ne može razgovarati o drugim stvarima.

“Radna grupa je imala rok kraj septembra i početak oktobra da ima prijedlog o pravosuđu. Za mene je obavezujući stav Narodne skupštine.

Ovdje je problem što nam se čini da nemamo partnere koji imaju suverenitet u donošenju odluka, zato se konstantno vrtimo u krug. To je moje lično mišljenje”, rekao je Košarac.

Dodao je još da “Milorad Dodik sve dobro razumije”, aludirajući na prethodne tvrdnje Konakovića, iznijevši nove optužbe i na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u BiH, kao i visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79