Čevljanska korida neće biti održana ove godine zbog zahtjeva za fiskalizacijom i prijavom radnika

Čevljanska korida neće biti održana ove godine zbog zahtjeva za fiskalizacijom i prijavom radnika


Čevljanska korida ove godine neće biti održana, potvrdio je Besim Gljiva, predsjednik Udruženja građana Čevljanska korida. Gljiva je istakao da su organizatori suočeni s financijskim zahtjevima koje nisu u mogućnosti ispuniti, budući da sam događaj nije imao profitabilan karakter.

U razgovoru za Klix.ba, Gljiva je naglasio da je njihovo udruženje neprofitno, nije porezni obveznik te da je fiskalizacija bila jedan od zahtjeva Porezne uprave FBiH s kojim se nisu mogli nositi. Dodatni problemi uključuju pravila MUP-a KS vezana za procjenu sigurnosne situacije i potrebne policijske snage, čije troškove organizatori također nisu mogli podmiriti.

Čevljanska korida, s tradicijom dugom skoro 80 godina, dosad se financirala isključivo od prodaje ulaznica, no novi zahtjevi i nameti postali su financijski neodrživi.

Kazne koje su dobili od inspekcija za razne prekršaje dodatno su opteretile situaciju, pri čemu su kazne dosezale i do 10.000 KM po jednom prekršaju.

Gljiva je istakao da je Čevljanska korida bila važan turistički događaj koji je okupljao ljude iz različitih krajeva, te da je odluka o neodržavanju ove godine donesena teška srca zbog nedostatka sredstava potrebnih za organizaciju.

Naglasio je da manifestacija nije imala za cilj ostvarivanje profita, već je stvarana kao prostor za zajedništvo i uživanje za široku publiku.

U zaključku, Gljiva je izrazio nadu da će nadležne institucije prepoznati važnost Čevljanske koride za lokalnu zajednicu te da će se pronaći način za njezino vraćanje u budućnosti.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija