CH otkriva: UKC Tuzla postaje Kantonalna bolnica, razlog je bizaran!

CH otkriva: UKC Tuzla postaje Kantonalna bolnica, razlog je bizaran!


UKC Tuzla postaje Kantonalna bolnica Tuzla, jedna je od prvih odluka nove-stare Vlade Tuzlanskog kantona predvođene sa strankama SDA i DF.

Naime, Crna Hronika saznaje da je na zadnjoj hitnoj sjednici Tuzlanskog kantona donesena odluka o poništavanju saglasnosti suvlasništva ove zdravstvene ustanove sa Vladom Federacije BiH iz 2013. godine. Zakon o zdravstvenoj zaštiti jasno navodi da osnivači Univerzitetsko-kliničkog centra ne mogu biti sami kantoni, pa je jasno i da su vladajući u Tuzli odlučili da bolnica dobije novu namjenu.

,,⬇️Ovako je skupštinska većina predvođena SDA-DF na Hitnoj sjednici skupštine TK za svega 20 minuta ukinula decenijski status UKC Tuzla

✖️Bez materijala i mišljenja Vlade, dok su Premijer Halilagić i ministri kukavički pobjegli sa sjednice, izglasana je rukom pisana Odluka o ukidanju statusa UKC Tuzla.

✖️Zabrinuta lica i donosioca ovakve odluke govore o razmjerama njene štetnosti prije svega za pacijente, ljekare i stručnjake ali i Medicinski fakultet u Tuzli, njegove studente i sve građane Tuzlanskog kantona”, navodi se u objavi SDP-a Tuzlanskog kantona.

Šta je razlog?

Novim izborom Vlade FBiH postavljeni su i novi članovi upravog odbora ovog preduzeća, a koji bi odlučivali o izboru direktora ove važne zdravstvene ustanove.

Kako vladajućim SDA-DF nije važno zdravlje građana, nego lični i stranački interesi u vidu direktorske pozicije, odlučili su da ustanovu svedu sa tercijernog na sekundarni nivo zdravstvene zaštite i ugroze na stotine onih koji se liječe u ovoj ustanovi. Tako bi od sada građani Tuzle, Tuzlanskog kantona i šire regije sjeveroistočne Bosne za transplantacije, složene operacije, terapije i najteža liječenja morati birati neku drugu zdravstvenu ustanovu, jer će UKC kao Kantonalna bolnica izgubiti pravo da vrši taj vid zdravstvenih usluga.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija