Christian Schmidt će danas donijeti odluku o proširenju nadležnosti Memorijalnog centra Potočari

Christian Schmidt će danas donijeti odluku o proširenju nadležnosti Memorijalnog centra Potočari


Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt će održati konferenciju za medije u Memorijalnom centru Srebrenica prilikom čega će ponovo iskoristiti Bonske ovlasti.

On će, kako saznaje Klix.ba, nametnuti izmjene Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari koji je donesen 2007. godine kada je visoki predstavnik bio Christian Schwarz –Schilling.

Izmjene će podrazumijevati proširenje ovlasti Memorijalnog centra što će značiti i otvaranje novih departmana.

U februaru ove godine je Schmidt već jednom izmijenio navedeni zakon s ciljem omogućavanja preusmjeravanja viška finansijskih sredstava od nišana i ukopa žrtava genocida u druge svrhe potrebne za funkcionisanje Memorijalnog centra.

Schmidt je nekoliko puta ranije najavljivao da će proširiti zabranu negiranja genocida s obzirom na to da do sada niko nikada nije presuđen po tom krivičnom djelu, koje je uveo bivši visoki predstavnik Christian Schmidt, međutim nema informacija da će danas djelovati u tom pravcu. Prvi put je to najavio ove godine na godišnjicu genocida 11. jula, a nešto slično je ponovio prije nekoliko dana u gostovanju na N1.

Također je na Međunarodnoj konferenciji povodom 30 godina od osnivanja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju rekao da je Bosni i Hercegovini potreban registar ratnih zločinaca kako oni nikada ne bi mogli obavljati javne funkcije.

Konferencija za medije na kojoj će odluka biti saopćena počinje u 13:10 sati, a moći ćete je gledati na kanalu BHRT-a.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija