Cijena nekretnina u FBiH: Stanovi skuplji, kuće jeftinije

Cijena nekretnina u FBiH: Stanovi skuplji, kuće jeftinije


U prvoj polovini 2024. godine, tržište nekretnina u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) pokazalo je različite trendove u cijenama stambenih objekata.

Dok je prosječna cijena stanova porasla za četiri posto, cijene kuća su pale za tri posto, a građevinskog zemljišta za čak 15 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Ovi podaci proizlaze iz polugodišnjeg Izvještaja o stanju tržišta nekretnina, koji je izrađen u suradnji između Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (FGU), Porezne uprave FBiH i jedinica lokalne samouprave.

Ukupan broj ostvarenih kupoprodajnih ugovora u ovom periodu iznosi 10.522, s ukupnom vrijednošću od 727.875.445 KM, što predstavlja pad od 16,6 posto u ukupnoj vrijednosti u odnosu na prošlu godinu. Porez na promet nekretnina obračunat je na 9.799 od ukupno 10.180 registriranih ugovora. FGU je za analizu tržišta koristila podatke za 7.909 ugovora, od kojih 392 spadaju u mješoviti promet.

Najviša cijena kuće zabilježena je u općini Vogošća, gdje je objekat s korisnom površinom od 380 kvadratnih metara prodan za 1.000.000 KM. S druge strane, najskuplji stan prodan je u Novom Sarajevu za 712.000 KM, dok je najskuplji poslovni prostor prodat u Mostaru za 1.340.000 KM. Najveća cijena poljoprivrednog zemljišta ostvarena je u Gračanici, gdje je zemljište površine 8.399 kvadratnih metara prodato za 78.200 KM.

Sustav Registra cijena nekretnina, koji je trenutno u upotrebi u 74 od ukupno 79 jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH, služi kao ključan alat za pružanje preciznih informacija o dinamici tržišta, što je ključno za razumijevanje trenutnih ekonomskih kretanja u sektoru nekretnina.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija